Lagarde svari: Finančni pretresi bi lahko povečali tveganja tudi na območju evra

Gospodarstvo 22. Mar 202312:28 1 komentar
Christine Lagarde
Christine Lagarde (Foto: PROFIMEDIA)

Predsednica Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde je opozorila, da bi lahko nedavni finančni pretresi povečali ''negativna tveganja'' na območju evra. Zagotovila je, da bodo oblikovalci politik še naprej osredotočeni na obvladovanje izjemno visoke inflacije.

Propad ameriških bank Silicon Valley Bank (SVB) in Signature ter napovedani prevzem švicarske banke Credit Suisse s strani UBS sta povzročila pretres na svetovnih finančnih trgih in sprožila strah pred naraščajočo krizo v bančnem sektorju.

Kot je danes spomnila predsednica ECB Christine Lagarde, zadnje projekcije glede inflacije in gospodarske rasti ne upoštevajo teh nedavnih pretresov. V četrtek objavljeni napovedi ECB so bila pričakovanja glede inflacije nekoliko ugodnejša, pri rasti bruto domačega proizvoda (BDP) pa je za letos napovedana višja rast.

“Te napetosti so dodale nova negativna tveganja in povzročile, da je ocena tveganja bolj nejasna,” je dejala v govoru v Frankfurtu, kjer ima osrednja denarna ustanova v območju z evrom svoj sedež. Ob tem je ocenila, da če se bodo najnovejše napovedi potrdile, “bomo imeli še vedno veliko dela, da bi preprečili inflacijske pritiske”.

Glede morebitnega nadaljnjega višanja obrestnih mer je Lagarde pojasnila, da bodo v luči velike negotovosti prihodnje odločitve odvisne od podatkov. Zaradi nedavnih pretresov na finančnih trgih so bankirji centralnih bank razpeti med prizadevanji za zmanjšanje visoke inflacije in prizadevanji, da ne bi dodatno poslabšali pretresov. Svet ECB je prejšnji teden kljub zadnjim pretresom šestič zapored dvignil glavne obrestne mere v evrskem območju. Skladno z napovedmi jih je zvišal za 0,5 odstotne točke.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentarji (1)

Prikaži vse komentarje