Rusi ponovno “zapirajo pipe” na Severnem toku 1

Gospodarstvo 31. Avg 202206:38 2 komentarja
Gazprom, Rusija
Gazprom (PROFIMEDIA)

Ruski energetski velikan Gazprom bo za tri dni ustavil dobavo plina po Severnem toku 1. Zaprtje plinovoda je tudi tokrat utemeljil z rutinskimi vzdrževalnimi deli, medtem ko Evropa pred zimo mrzlično išče alternative temu ruskemu energentu.

Gazprom je v preteklih mesecih že drastično zmanjšal dobavo plina Nemčiji, za kar je okrivil manjkajoče turbine na plinovodu Severni tok 1. Te na popravilo pošilja v Kanado, postopek pa zapletajo sankcije Zahoda proti Rusiji.

V Berlinu vztrajajo, da Moskva plin uporablja kot sredstvo za kaznovanje Nemčije zaradi sankcij. Plinovod Severni tok 1, ki pod Baltskim morjem oskrbuje Nemčijo z ruskim plinom, od julija obratuje le z 20-odstotno zmogljivostjo. Tudi po ponovnem odprtju plinovoda naj dnevne količine dobave ne bi presegle 33 milijonov kubičnih metrov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Med tridnevnim zaprtjem naj bi Gazpromovi zaposleni skupaj s strokovnjaki nemškega podjetja Siemens Energy pregledali edino delujočo turbino na plinovodu. V Siemensu Gazpromove napovedi niso komentirali.

Tiskovni predstavnik pristojne nemške zvezne agencije je dejal, da bodo razmere pozorno spremljali skupaj z ministrstvom za gospodarstvo in okolje, pa tudi z industrijo.

Medtem ko Zahod in Moskva ostajata sprta zaradi ruske invazije na Ukrajino pred skoraj pol leta, v Berlinu pospešeno iščejo alternative ruskemu plinu. Skladišča po državi so nekaj manj kot 80-odstotno zapolnjena.

Nemški kancler Olaf Scholz je v torek dejal, da je Nemčija v veliko boljšem položaju glede dobave plina, kot so pričakovali pred meseci. “Z grožnjami Rusije, ki plin uporablja kot del strategije v vojni proti Ukrajini, se lahko dobro spopadamo,” je poudaril.

Gazprom je zaradi vzdrževalnih del plinovod zaprl že 11. julija, dobava pa je po njem znova stekla 21. julija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.