Gazprom v dramatičnem videu Evropi napoveduje trdo zimo

Gospodarstvo 06. Sep 202214:4218 komentarjev
Posnetke zaslona
Foto: Posnetke zaslona

Ruski plinski gigant Gazprom, ki je po ruskem vojaškem napadu na Ukrajino ter posledičnim evropskim sankcijam začel zmanjševati dobave plina Evropi, je zdaj objavil dvominutni video, v katerem Evropi grozi, da bo zmrznila.

Gazprom, kot smo poročali včeraj, za zaustavitev dobav zemeljskega plina po plinovodu Severni tok 1 krivi Evropo in sankcije, vpeljane po začetku vojne v Ukrajini. Evropa medtem obtožbe zavrača in Rusiji vse od začetka vojne očita, da dobave plina uporablja kot orodje za izsiljevanje.

Danes je podjetje na družbenih omrežjih objavilo video s pripisom “Zima bo huda – samo mrak in sneg” (ogledate si ga lahko s klikom na video v spodnjem tvitu). V videu so prikazani različni deli Evrope, prekriti z gostimi oblaki in snegom. Gazprom se z videom, vsaj tako se zdi, pridružuje prizadevanjem Kremlja, da bi prestrašil Evropejce. Sporoča jim namreč, da bodo v ledeni zimi brez plina in s tem ogrevanja.

Kot smo na N1 večkrat pisali, se evropske države od poletja pripravljajo na plinsko zimo, ko bi zaradi zmanjšanih dobav iz Rusije lahko nastale motnje v dobavah plina. Trenutno postavljeni sistem ter zaloge v evropskih skladiščih po besedah vodilnih v Bruslju zadostujejo za oskrbo gospodinjstev in kritične infrastrukture. Industriji pa v primeru pomanjkanja plina grozijo redukcije.

Kitajska bo ruski plin plačevala v rubljih in juanih

Kitajska bo ruski plin namesto v dolarjih odslej plačevala v rubljih in juanih, so sporočili iz ruskega energetskega velikana Gazprom. Do poteze prihaja v času, ko Moskva zaradi zahodnih sankcij išče načine za poglobitev odnosov s Pekingom. “Nov plačilni sistem je koristen za obe strani, je hiter, zanesljiv in praktičen,” je izpostavil Gazpromov izvršni direktor AleksejMiller. Kot je dodal, bo nov dogovor tudi “poenostavil izračune”, hkrati pa bo postal “odličen zgled za druga podjetja”. (STA)

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar