Goloba odrezali, a hkrati potrdili njegov predlog: v Gen-I vstopa KD Group

Gospodarstvo 10. Nov 202115:20 > 11. Nov 2021 08:31
Robert Golob
Borut Živulović /BOBO

Na ponedeljkovi seji nadzornega sveta Gen energije je ekipa nadzornikov pod vodstvom predsednika uprave Telekoma Slovenije Cvetka Sršena poleg burne kadrovske zgodbe o prihodnosti uprave Gen-I – po poročanju medijev je Sršenov zlati glas odločil, da trenutna sestava z Robertom Golobom na čelu ne dobi novega mandata – potrjevala in tudi potrdila predlog Gen-I, da v lastništvo za določen čas vstopi nov igralec. Trgovec bo, če dobi še soglasje Slovenskega državnega holdinga (SDH), 25 odstotkov lastništva v Gen-EL za dobre pol leta prodal finančni družbi KD Group.

Da je del lastništva Gen-I na prepihu, je znano. Gen-I ima, kot smo pisali v članku Pretresi v državni energetiki: se lahko stolček zatrese tudi Robertu Golobu?, v strateškem načrtu za letošnje leto prodajo 50-odstotnega deleža v Gen-EL, prek katerega je 25-odstotni lastnik samega sebe (kot izhaja iz spodnje grafike, je največja lastnica Gen energija z 62,5 odstotka, dodatnih 12,5 odstotka Gen-I je v lasti Elektra Ljubljane).

Družba Gen-I je za jutri ob 10.30. uri sklicala tiskovno konferenco. Kot pojasnjujejo, so v medijih kot med družbeniki podjetja Gen-I ter njihovimi nadzornimi sveti priča, kot so se izrazili, politično motiviranim posegom, s katerim se odločevalci, ki imajo za to zakonite pristojnosti, pa tudi tisti, ki teh nimajo, vpletajo v kadrovanje ter korporativno upravljanje podjetja. Na konferenci bo spregovoril predsednik uprave Robert Golob. Stališče, vezano na upravljanje družbe pa bo v imenu zaposlenih podal Svet delavcev Gen-I.

Pisali smo tudi, da se je predsednik uprave Gen-I Robert Golob pri nameri za iskanje kupca povezal z Elektrom Ljubljana. Z zdaj že razrešenim predsednikom uprave Elektra Andrejem Ribičem sta podpisala pogodbo s svetovalno hišo KPMG za skupno prodajo 75 odstotkov Gen-EL (kar posredno predstavlja 37,5 odstotka Gen-I).

S tem sta razjezila državne nadzornike, upravljalce državnega premoženja in politiko, ki naj bi bili o pogodbi obveščeni šele po podpisu. Ribiča so v petek nadzorniki krivdno razrešili, Golobu pa v ponedeljek odrekli podporo za nov mandat.

Gen-I
N1/Uroš Kokol

Vstop KD Group za pol leta

Očitno pa se mimo postopka, ki ga vodi KPMG, obetajo vsaj začasni premiki v lastniški strukturi. Nadzorniki Gen energije so po naših informacijah v ponedeljek potrdili predlog Gen-I, da v lastniško strukturo Gen-I vstopi finančna družba KD Group, in sicer z nakupom 25-odstotnega deleža Gen-EL (to pomeni 12,5 odstotka Gen-I).

Po besedah sogovornikov gre za podoben model delniškega “parkirišča”, kot ga je Gen-I že imel. Leta 2018 je Golob delež za dve leti prodal Gorenjski banki in Skladu obrtnikov in podjetnikov.

KD Group naj bi v lastništvo vstopil za čas do konca prihodnjega junija. Zdaj mora zeleno luč prižgati še SDH, in sicer na skupščini Gen energije, katere datum še ni znan.

Pri tem se poraja vprašanje, kako to, da so državni nadzorniki skočili v zrak ob informaciji, da Gen-I in Elektro Ljubljana vodita prodajo deležev, vstop KD group pa so potrdili. Razlog naj bi bil v tem, da gre za majhen delež lastništva (12,5 odstotka Gen-I), ki ne prinaša odločevalskih pravic, in za začasen vstop.

V KD Group na naša vprašanja o nameri za vstop v Gen-I niso odgovorili, prav tako ne v Gen-I.

V petek znani potencialni kupci

Medtem tudi postopek skupne prodaje z Elektrom Ljubljana teče dalje. Trenutno je v prvi fazi iskanja potencialnih kupcev, ki poteka do tega petka.

V drugi fazi bi nato sledila prodaja. A za to morata upravi Gen-I in Elektra prej dobiti soglasja nadzornikov in SDH. Tu je še dodatna neznanka glede usode deleža Elektra Ljubljana. Kot smo pisali, poteka sodni spor med družbo in Novšakovo Gen energijo, saj je zadnja junija poskušala unovčiti opcijo in kupiti delež Elektra Ljubljana, česar pa ta ni dovolil.

Če bo sodišče odločilo v prid Gen energiji, bo ta postala 75-odstotna lastnica Gen-I (50 odstotkov ima neposredno, še 25 odstotkov bi imela prek deleža v Gen-EL) in dobila absolutno moč odločanja.

In kakšni so načrti države?

V trenutnem razgretem ozračju je zelo nejasno, kakšni so pravzaprav srednje- oziroma dolgoročni načrti državnih lastnikov z Gen-I. V SDH pravijo, da ostajajo pri modelu javno-zasebnega partnerstva in ohranjanju lastništva države. Ne povedo pa, kako močne zastopanosti države si želijo.

Poteze v zadnjem letu kažejo, da podpirajo povečanje lastništva Gen energije, torej pridobitev 75-odstotnega deleža lastništva. Ostala četrtina naj bi bila na razpolago drugim.