Napovedoval prodajo ali prenos na zaposlene, na koncu podjetje prepisal na ženo

Gospodarstvo 28. Maj 202305:50 17 komentarjev
Matjaž Han
Žiga Živulović jr./BOBO

"Če bo možnost, bomo prodali, sicer pa se pogovarjamo, da bi del podjetja prepisali na zaposlene." Tako je o načrtih z družinskim podjetjem M & M International junija lani za N1 dejal Matjaž Han. Portal Oštro zdaj piše, da je avgusta lani svoj delež neodplačno prenesel na ženo Ljudmilo Han, ki je tudi direktorica podjetja. Ali podjetje ministrove žene lahko posluje z državnimi organi in (delno) državnimi podjetji, denimo Petrolom, s katerim ima M & M International po naših informacijah še vedno sklenjeno pogodbo?

Dolgoletni poslanec SD Matjaž Han je bil lani junija lastnik 50 odstotkov podjetja M&M International. Lastnik druge polovice je podjetje samo, direktorica je njegova žena Ljudmila Han.

V intervjuju za N1 na začetku junija je, takrat še kot kandidat za ministra za gospodarstvo, napovedal, da se bo umaknil iz lastništva. “Težim k temu, da bi mi to uspelo v roku enega meseca,” nam je dejal.

Pogovor je potekal dan pred zaslišanjem pred odborom državnega zbora za gospodarstvo, kjer je nato Han priznal konflikt interesov. “Nikdar nisem nič skrival, vse sem prijavljal protikorupcijski komisiji, v podjetju so bili novinarji, imamo na nek način zelo jasno in čisto podjetniško zgodbo. Vendar zaradi konfliktov interesov se moram umakniti,” je dejal in napovedal, da bo to storil do konca poletja.

To je res storil. Kot je pred dnevi pisal portal Oštro, je konec avgusta svojo polovico lastništva neodplačno prenesel na ženo Ljudmilo.

Najhitrejša rešitev

“Prodaja podjetja ali prenos lastništva zahteva določeno analizo in razmislek, za kar je potreben tudi čas,” je na vprašanje, zakaj se je kljub napovedi možnosti prodaje oziroma prenosa na zaposlene na koncu odločil podariti ženi, za N1 povedal minister. “Ob prevzemu funkcije sem želel prioritetno urediti umik iz lastništva podjetja, kot sem tudi napovedal. Da sem to lahko kar najhitreje opravil, sem se takrat odločil za prenos na ženo, ki je nenazadnje tudi zaposlena v podjetju.”

Dodal pa je, da “seveda to ne izključuje možnosti prodaje ali prenosa lastništva tudi na druge zaposlene v prihodnje”.

Preverjal pri KPK

Han je za Oštro povedal še, da se je po nastopu ministrske funkcije pri Komisiji RS za preprečevanje korupcije (KPK) pozanimal o morebitni problematičnosti in da so mu “rekli, da ni nič spornega”.

Ko so na komisiji nato dejali, da vprašanja ministra niso prejeli, je Han za omenjeni portal dodatno pojasnil, da je o tem spraševal neuradno po telefonu, ko je prosil za nasvete ob prijavi premoženja.

Da dopuščajo to možnost, so zdaj za N1 povedali tudi na KPK: “Iz ministrovega kabineta so pri KPK večkrat poiskali nasvet glede pravilnega izpolnjevanja obveznosti pri prijavah premoženjskega stanja, o čemer so strokovni sodelavci komisije svetovali po telefonu. Dopuščamo možnost, da so se predstavniki vlade o tej temi z našimi sodelavci na splošno pogovarjali na katerem od usposabljanj, ki jih pogosto izvajamo.”

Omejitve le pri poslovanju z ministrstvom

Na KPK pojasnjujejo, da minister po zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije ne more biti direktor zasebnega podjetja, lahko pa je (delni) lastnik, pri čemer pa veljajo omejitve poslovanja.

Če je minister ali njegov družinski član več kot petodstotni lastnik podjetja ali pa je poslovodja, član poslovodstva oziroma zakoniti zastopnik, je prepovedano poslovanje podjetja z organom, pri katerem je minister zaposlen. V Hanovem primeru je to ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport.

Erar kaže, da M & M International z ministrstvom ne posluje. “Glede na podatke v Erarju je minister svoje podjetje M & M International prijavil in z njim ni zavedenega poslovanja, s čimer je zadostil zakonskim določbam pri institutu omejitev poslovanja,” povedo na KPK.

Po podatkih aplikacije Erar, ki prikazuje poslovanje podjetij s proračunskimi porabniki, je M & M International v zadnjem letu prejel le nekaj nakazil Zavoda za zdravstveno zavarovanje RS. Zavod mu je nakazal skupno 15 tisoč evrov, pri čemer so nakazila knjižena kot vračila denarnih sredstev.

Pa pogodba s Petrolom?

Po naših informacijah pa ima podjetje družine Han še vedno pogodbo z delno državnim Petrolom, za katerega M & M International opravlja storitve čiščenja. Vrednost pogodbe ni znana. Han ima seveda kot minister za gospodarstvo relativno tesen odnos z naftnim trgovcem, ki je bil med drugim v zadnjem letu večkrat v stiku z ministrstvom glede povračila škode zaradi lanske regulacije cen goriv (nazadnje sredi aprila). Zdaj je Petrol sicer vložil tožbo proti državi.

Iz zgoraj navedenih omejitev sklepamo, da poslovanje podjetja ministrove žene z delno državnim podjetjem ni v neskladju z zakonodajo.

Na KPK pa dodajajo, da mora biti minister kot uradna oseba pri opravljanju javnih nalog nasploh pozoren na okoliščine nasprotja interesov in v primeru, da jih v konkretnem primeru zazna, prenehati z delom v zadevi, razen če bi bilo nevarno odlašati, ter o izločitvi in okoliščinah nasprotja interesov najkasneje v roku treh delovnih dni pisno obvestiti svojega nadrejenega oziroma predstojnika. Če tega nima, pa KPK. Nadrejeni oziroma komisija potem v 15 dneh odločita, ali se uradno osebo izloči iz postopka.

Han nam na vprašanje, ali je v zadnjem letu to kdaj storil, še ni odgovoril.

M & M International je zadnja leta hitro rastel. Leta 2021 so, kot je Han pojasnil za Finance, podvojili prihodke (s 780 tisoč evrov na 1,5 milijona evrov), ker so začeli iz Italije uvažati papir, ki ga prodajajo tiskarjem. Prihodki naj bi se povečali, ker se je papir že takrat močno dražil. Lani je imelo podjetje že 2,6 milijona evrov prihodkov, dobiček pa se jim je zmanjšal z 80 tisoč na 16 tisoč evrov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.