Hrvaška prepoveduje izvoz plina, lahko to vpliva na našo oskrbo?

Gospodarstvo 16. Sep 202217:24 3 komentarji
LNG Terminal Krk
LNG Terminal na Krk8 (Foto: Nel Pavletic/PIXSELL/BOBO)

Nedavna napoved hrvaškega ministra za gospodarstvo in trajnostni razvoj, da bo na Hrvaškem proizveden plin ostal doma, odpira vprašanje, kaj to pomeni za dobavo plina Slovenijo. Na ministrstvu za infrastrukturo so za N1 zagotovili, da Hrvaška ne bo prepovedala izvoza plina iz LNG terminala, saj bi s tem ukinila njegovo delovanje. "V normalnih pogojih in tudi sedaj plin ne prihaja iz Hrvaške v Slovenijo," so pojasnili.

Kot smo poročali, bo morala hrvaška Ina ves na Hrvaškem proizveden plin prodati državnemu energetskemu podjetju HEP. Prav tako bo morala proizvodnjo zemeljskega plina povečati za 10 odstotkov glede na obstoječe načrte. Da bo na Hrvaškem proizveden plin ostal doma, pa je nedavno sporočil minister za gospodarstvo in trajnostni razvoj Davor Filipović.

Z vprašanjem, kaj to pomeni za Slovenijo, smo se obrnili na ministrstvo za infrastrukturo. Slovenski trgovci iz Hrvaške trenutno sicer ne uvažajo plina. Se pa v času, ko trgovci poskušajo zmanjšati odvisnost od ruskega plina, kot možno alternativo omenja tudi utekočinjen zemeljski plin (LNG) s terminala na Krku. Predstavniki ministrstva so za N1 zagotovili, da Hrvaška ne bo prepovedala izvoza plina iz LNG terminala, saj bi s tem ukinila delovanje terminala. “Poseg bo (če bo) samo preko lastniškega vpliva na odločitve Ine glede prodaje poceni plina hrvaškim odjemalcem. V normalnih pogojih in tudi sedaj plin ne prihaja iz Hrvaške v Slovenijo,” so pojasnili.

Na vprašanje, ali bo Slovenija kakorkoli ukrepala, so na ministrstvu za infrastrukturo odgovorili, da bodo morebitne ukrepe lahko ocenili šele, ko bodo ti znani. “Kot rečeno, pa ne verjamemo, da bi Hrvaška prekinila transportne poti,” so dodali.

Na vprašanje, ali lahko embargo vpliva na izvajanje solidarnostnega sporazuma in ali ga je hrvaška stran že ratificirala, pa so na pristojnem ministrstvu poudarili, da je izvajanje solidarnostnega sporazuma specifičen proces, ki je dogovorjen med državama in pomeni poseben nakup plina za namen oskrbe (solidarnostno) zaščitenih odjemalcev. “Sporazum je v fazi končnega usklajevanja in še ni niti sklenjen niti ratificiran. Če bi potencialno obstajal kak embargo za podjetja glede izvoza plina, le-ta ne vpliva na dogovor med državama,” so še zagotovili na ministrstvu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje