Gospodarski minister Filipović: Na Hrvaškem proizveden plin bo ostal doma

Gospodarstvo 14. Sep 202214:50 2 komentarja
Davor Filipović
n1

Hrvaška Ina bo morala ves na Hrvaškem proizveden plin prodati državnemu energetskemu podjetju HEP. Prav tako bo morala proizvodno zemeljskega plina povečati za 10 odstotkov glede na obstoječe načrte, je danes sklenila vlada. Na Hrvaškem proizveden plin bo ostal doma, je sporočil minister za gospodarstvo in trajnostni razvoj Davor Filipović.

Davor Filipović je vladi danes v potrditev prinesel ukrepe, ki jih je po njegovih pojasnilih na torkovem srečanju soglasno podprla krizna skupina za zagotavljanje nemotene oskrbe s plinom.

Ina bo tako na Hrvaškem proizveden plin morala prodati HEP, ta pa ga bo distribuiral naprej oz. ga bo prodajal gospodinjstvom, bolnicam, vrtcem in drugim institucijam, Filipovićeve beseda povzema hrvaška tiskovna agencija Hina. Ukrep bo trajal od 1. novembra do 31. marca 2024.

Ina
PROFIMEDIA

Prav tako bo morala Ina od 1. novembra do 31. marca glede na obstoječe načrte in skladno s tehnološkimi zmožnostmi povečati proizvodnjo za 10 odstotkov.

Današnja odločitev hrvaške vlade je po poročanju Hine potrebna zaradi potencialnih motenj v oskrbe, ki bi lahko nastale pri gospodinjskih, pa tudi gospodarskih odjemalcih. Okoli 120.000 odjemalcev bi lahko namreč zaradi velikih nihanj na energetskih trgih tržnega dobavitelja lahko zamenjalo s priklopom na javno omrežje.

Največ takšnih odjemalcev je na območjih, ki jih oskrbuje zagrebška mestna plinarna Zagreb-Opskrba, in sicer več kot 70.000. Zanje je treba pravočasno zagotoviti dodatnih 128 milijonov kubičnih metrov plina, navaja Hina.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje