Še hitrejša pot na morje, Hrvaška bo rušila tudi cestninske postaje

Gospodarstvo 03. Jan 202311:42 0 komentarjev
PROFIMEDIA

Z novoletnim vstopom Hrvaške v schengen se je začelo novo obdobje potovanj na Hrvaško, ki pa bodo z letom 2024 očitno še hitrejša, saj bodo pri sosedih sodeč po najnovejših napovedih prometnega ministra prihodnje leto porušili tudi cestninske postaje. Tudi Hrvaška namreč uvaja elektronsko vinjeto.

Po novoletnem dvigu zapornic in simbolnem prižigu zelenih luči na mejnih prehodih s Hrvaško se za številne evropske turiste, tudi slovenske, začenja novo obdobje potovanj na Hrvaško. Kot je v posebnem opozorilu potnikom zapisala slovenska policija, “je preko mejnih prehodov omogočen prost pretok prometa”, kar pomeni, da lahko vsi potniki, ki imajo veljavni osebni dokument za prehod meje, mejo med državama po 1. januarju prestopajo kjerkoli.

Hrvaška vstopila v schengen, kaj se spreminja za potnike iz Slovenije? 

Že zaradi hrvaškega vstopa v schengen bo pot na morje, kamor se vsako leto poleti odpravlja na tisoče Slovencev, hitrejša, z letom 2024 pa jo bodo sosedje očitno še pohitrili.

Porušili bodo namreč tudi cestninske postaje, saj Hrvaška po najnovejših napovedih ministra za promet Olega Butkovića z letom 2024 uvaja še elektronske vinjete. “Naš cilj je, da bi jih imeli 1. januarja prihodnje leto, prej ne gre. To pa pomeni, da ne bo več cestninskih postaj in ne bo več prometne gneče pred njimi,” je Butković dejal v pogovoru za N1 Zagreb.

Podrobnosti, kako bo elektronska vinjeta delovala, predvsem pa, kje in kako ter po kakšnih cenah jo bodo lahko kupili turisti, za zdaj še niso znane. Predvidevati pa je, da bo sistem hrvaških elektronskih vinjet podoben slovenskemu, kar pomeni, da jih bodo turisti po vsej verjetnosti lahko kupili ali po spletu ali na bencinskih servisih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!