Hrvaška vstopila v schengen: kaj se spreminja za potnike iz Slovenije?

Slovenija 31. Dec 202209:37 > 01. Jan 2023 00:28 12 komentarjev
Mejni prehod Dragonja MEJA HRVAŠKA
Mejni prehod Dragonja (Foto: Borut ŽivuloviĆ/BOBO)

Opolnoči so ob vstopu v schengensko območje na Hrvaškem dvignili zapornice na vseh mejnih prehodih s Slovenijo in Madžarsko. Kako bomo torej mejo prehajali po novem, katere dokumente moramo imeti pri sebi, ali to pomeni konec čakanja v poletnih zastojih denimo na Dragonji in Gruškovju in ali obstaja možnost, da Slovenija kdaj kasneje ponovno uvede mejne kontrole?

Po novoletnem dvigu zapornic in simbolnem prižigu zelenih luči na mejnih prehodih se za številne evropske turiste, tudi slovenske, začenja novo obdobje potovanj na Hrvaško.

Kot je v posebnem opozorilu potnikom zapisala slovenska policija, “bo preko mejnih prehodov omogočen prost pretok prometa.”

To pomeni, da bodo lahko vsi potniki, ki izpolnjujejo pogoje in imajo torej veljavni osebni dokument za prehod meje, mejo med državama po 1. januarju 2023 prestopili kjerkoli, sporoča slovenska policija.

S katerim dokumentom lahko prečkam mejo?

Z veljavno osebno izkaznico ali potnim listom. Na mejnem prehodu vam dokumenta ne bo treba več pokazati, zgolj zapeljali se boste mimo, lahko pa vas kadarkoli, ko se nahajate na hrvaškem ozemlju, ustavijo policisti in preverijo veljavnost dokumenta. To se bo odslej lahko dogajalo nekoliko pogosteje.

Ali bo s tem konec zastojev na meji?

Običajnega eno do dvournega čakanja na vrhuncu turistične sezone na najbolj obremenjenih mejnih prehodih ne bo več, v primeru kakšnih nesreč ali drugih nepredvidenih dogodkov na cesti se seveda ob prometnih konicah tudi zastoji lahko še vedno zgodijo.

Zapornice na nekdanjih mejnih prehodih bodo sicer ves čas dvignjene, prav tako bo svetila zelena luč, odstranjene bodo opozorilne table o mejni kontroli.

Kaj se bo zgodilo z mejno infrastrukturo?

Med 57 mejnimi prehodi s Hrvaško je 11 takšnih, preko katerih poteka največ prehodov meja in so zaradi svoje razpršenosti po celotni meji strateškega pomena, zato bo na njih del infrastrukture za zdaj ostal.

Med drugim gre za prehode Sečovlje, Starod, Jelšane, Dragonja, Obrežje, Metlika, Petrina, Petišovci, Gruškovje in Zavrč. Infrastrukturo na 19 mejnih prehodih bodo postopoma popolnoma odstranili, za preostale pa bodo v obdobju dveh let ocenili, v kakšni obliki bodo ostali.

Ali se spreminja režim tudi na morski meji?

Da, po prihodu v hrvaške teritorialne in notranje vode se vam ni treba več zglasiti na najbližjem morskem mejnem prehodu.

Ali lahko Slovenija na hrvaški meji ponovno uvede mejne kontrole?

V skladu s schengenskimi pravili začasno lahko, a na slovenski policiji o tem ne razmišljajo. Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon je sicer pred tedni omenila možnost uvedbe takšnega nadzora, če bi ga zahtevalo povečano število nezakonitih migracij, vendar je premier Robert Golob to možnost kasneje zavrnil.

Kaj bo s policisti, ki so doslej varovali slovensko-hrvaško mejo?

Trenutno pri varovanju meje in izvajanju mejnih kontrol na meji s Hrvaško deluje nekaj več kot 1.400 slovenskih policistov. Ti bodo premeščeni, a jih večina ostaja na obmejnem območju.

Okoli 20 policijskih postaj, katerih območja mejijo na Hrvaško, bo namreč odslej izvajalo “izravnalne ukrepe”, kar pomeni, da bodo policisti veljavnost potovalnih dokumentov pogosteje preverjali v notranjosti.

Enako se je zgodilo, ko so bile ukinjene mejne kontrole na mejah z Italijo, Avstrijo in Madžarsko. V notranjost in na južno mejo, ki bo zdaj postala nova zunanja meja schengenskega območja, pa se selijo hrvaški policisti z ukinjenih mejnih prehodov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje