Hrvati objavili nove cene goriva. Kje se vam bolj izplača natočiti?

Gospodarstvo 16. Avg 202311:03 0 komentarjev
Gorivo Hrvaška
PROFIMEDIA

Na Hrvaškem so danes objavili nove cene goriva. Tako dizel kot bencin sta se podražila.

Hrvaška vlada je objavila nove cene goriva za prihodnjih 14 dni. Tako neosvinčeni 95-oktanski bencin kot dizel sta se podražila.

Za liter bencina bo treba na Hrvaškem odšteti 1,54 evra, kar je tri cente več kot do zdaj. Večja razlika pa je pri dizlu, ki se bo podražil za kar 10 centov – za liter bo treba odšteti 1,51 evra. Pri polnjenju 50-litrskega rezervoarja bo podražitev znašala pet evrov.

Tudi slovenska vlada je danes določila nove cene goriva pri nas, vendar bodo cene ostale iste, saj je vlada posegla v trošarine. Pri nas bo tudi v prihodnjih dveh tednih liter neosvinčenega 95-oktanskega bencina stal 1,511 evra, liter dizla pa 1,558 evra. Cene veljajo zunaj avtocestnega križa in hitrih cest.

Primerjava slovenskih in hrvaških cen razkriva, da je pri nas bencin cenejši za slabe tri cente, medtem ko je dizelsko gorivo v Sloveniji za slabih pet centov dražje. Pri tem na Hrvaškem ni razlike v ceni, ali točite na bencinskem servisu, ki je na avtocesti ali zunaj nje.

Na Hrvaškem so cene dvignili, čeprav je vlada za prihodnje 14-dnevno obdobje znova znižala trošarine, kar je v tem letu doslej storila že devetkrat. Trošarino na bencin je tokrat znižala za 56,31 evra na 563 evrov za tisoč litrov, trošarino na dizel pa za 23,13 evra na 231 evrov za tisoč litrov.

Če ne bi bilo vladnih ukrepov in bi trgovci maloprodajne cene lahko oblikovali prosto, bi cena bencina na Hrvaškem od danes znašala 1,66 evra za liter, dizla 1,67 evra, modrega dizla pa 1,06 evra za liter, je sporočila vlada.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!