Vlada z znižanjem trošarin preprečila dvig cen goriva

Gospodarstvo 16. Avg 202311:28 > 12:44 4 komentarji

Ker so se cene dizla in bencina na veleprodajnem trgu v zadnjih tednih močno zvišale, je vlada znižala trošarine za toliko, kot bi se sicer morale cene dvigniti. Cene dizla, ki bi se moral podražiti za skoraj devet centov, bodo tako še dva tedna ostale iste. Cena kurilnega olja se bo medtem kljub znižanju trošarin na zakonski minimum zvišala.

Drobnoprodajne cene bencina, dizla in kurilnega olja bodo od jutri do vključno ponedeljka 28. avgusta 2023, znašale 1,511 evra za liter bencina, 1,558 evra za liter dizelskega goriva in 1,144 evra za liter kurilnega olja. Cene na črpalkah zunaj avtocest in hitrih cest tako naslednja dva tedna ostajajo enake kot danes.

Cena kurilnega olja pa se bo, kljub temu da je vlada trošarino znižala na minimalno višino, ki je še dovoljena v skladu z zakonom, zvišala za 1,4 centa na liter.

Trošarina za bencin po novem znaša 0,41349 evra za liter, za dizelsko gorivo 0,38277 evra in za kurilno olje 0,07875 evra.

Tržna cena dizla je trenutno okoli 1,697 evra na liter, ker vlada regulira več postavk (marža, prispevek za obnovljive vire energije in soproizvodnjo toplote in elektrike ter trošarina), pa se cena na črpalki zniža za okoli 14 centov na liter. Pri bencinu je tržna cena 1,569 evra, država torej pokrije slabih šest centov na liter.

Za polnjenje 50-litrskega rezervoarja bencina boste morali odšteti 75,55 evra, za dizel pa 77,9 evra.

Primerjava slovenskih in novih hrvaških cen goriva razkriva, da je pri nas bencin cenejši za slabe tri cente, medtem ko je dizelsko gorivo v Sloveniji za slabih pet centov dražje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje