Ivo in Taja Boscarol z velikodušno, 25-milijonsko donacijo ajdovski občini

Gospodarstvo 18. Mar 202211:24 > 19. Mar 2022 07:03 8 komentarjev
Ivo Boscarol, Pipistrel
Borut Živulovič/BOBO

Dosedanja lastnika Pipistrela Ivo in Anastasia Taja Boscarol, ki podjetje prodajata ameriški korporaciji Textron, bosta del kupnine, kar 25 milijonov evrov, donirala ajdovski občini. Glavnina denarja bo šla za gradnjo novega zdravstvenega doma in helikopter. Boscarol bo del kupnine razdelil tudi zaposlenim: dobili bodo po tri evre za vsak dan dela v podjetju.

Ajdovska občina bo denar, kot je povedal župan Tadej Beočanin, razporedila med tri projekte. Končani naj bi bili v petih letih.

Prvi in največji projekt je gradnja novega zdravstvenega doma. Zanj bo šlo 20 milijonov evrov. V sklopu novega doma bodo združene vse zdravstvene enote, od nujne pomoči, lekarne do ambulant. Kupila bo lasten helikopter za nujne primere, tudi za potrebe gašenja in reševanja. Drugi del donacije bo šel za gradnjo muzeja letalstva in interaktivnega centra znanosti z otroško igralnico. Tretji del, okoli en milijon evrov, pa bo namenjen za ozelenitev in ureditev zelenih površin v občini.

“Celotna donacija nam ogromno pomeni,” je na novinarski konferenci povedal Beočanin. Za občutek, letošnji proračun ajdovske občine je 37 milijonov evrov, kar pomeni, da ga bo donacija okrepila za 50 odstotkov.

Zdravstveni center Ajdovščina Pipistrel Zdravstveni center Ajdovščina Pipistrel
Pipistrel
muzej letalstva Ajdovščina Pipistrel muzej letalstva Ajdovščina Pipistrel
Pipistrel
Ozelenitev Ajdovščina Pipistrel Ozelenitev Ajdovščina Pipistrel
Pipistrel

Del kupnine tudi zaposlenim

Boscarol je napovedal, da bo del kupnine razdelil tudi med zaposlene, ki so mu stali ob strani. Za vsak dan dela v Pipistrelu bodo prejeli po tri evre. Če bi bil nekdo v podjetju zaposlen vse od ustanovitve v novembru 1992, bi po našem hitrem izračunu prejel 33 tisoč evrov.

“Če ne bi zaupal kolektivu, da bodo šli naprej, dvomim, da bi se to zgodilo. Imam najboljši kolektiv na svetu, zato vem, da Pipistrel ne bo ugasnil,” je dodal Boscarol, ki – kot smo pisali – še dve leti ostaja častni predsednik podjetja.

Odločitev za donacijo sta skupaj s hčerko Tajo Boscarol, ki je bila doslej 25-odstotna solastnica Pipistrela, sprejela takoj, ko sta se odločila za prodajo, je še pojasnil Boscarol. “Imava ta problem, da ne znava denarja porabiti zase,” se je pošalil, “še vedno se bom vozil z devet let starim avtom in živel v 400 let stari družinski hiši.”

“Nič ni narobe, če človek postane bogat, je pa zelo narobe, če bogat umre,” je še dodal.

Ob tem je ocenil, da je to verjetno največja zasebna donacija v zgodovini samostojne Slovenije. “Mogoče bo k donaciji spodbudila še kakšnega podjetnika,” je dejal. Čeprav je znesek večji kot letni proračuni dveh tretjin slovenskih občin, je še vedno manj od tega, kar bi ajdovska občina potrebovala, je pojasnil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje