Javni poziv velikih: tehnološki giganti morajo prispevati več

Gospodarstvo 15. Feb 202215:34 > 15:50 0 komentarjev
Netflix
PROFIMEDIA

Vodstva podjetij Deutsche Telekom, Orange, Telefónica in Vodafone so pozvali evropske zakonodajalce, naj spodbudijo tehnološke velikane, kot so Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google, Microsoft, YouTube, da začnejo prispevati k širitvi internetne infrastrukture. Telekomunikacijski velikani obtožujejo tehnološke velikane, da imajo od njihovih milijardnih vlaganj velike koristi, ne da bi prispevali tudi sami. 

Podjetja, kot sta Vodafone in Orange, denimo, povečujeta vlaganja tudi za uvajanje omrežja 5G, da bi sledila naraščajočemu povpraševanju, kar vpliva na dobičkonosnost.

V odprtem pismu, ki ga je objavil Financial Times, so direktorji velikih telekomunikacijskih podjetij zapisali, da je treba “breme porazdeliti bolj sorazmerno”. Opozorili so na pomanjkanje pogajalske moči in tudi, da bi Evropa lahko zaostajala, če neravnovesje ne bo odpravljeno.

“Pozivamo zakonodajalce, naj nujno uvedejo pravila na ravni EU, da bi to načelo uresničili,” je zapisano v pismu, ki so ga podpisali José María Álvarez-Pallete, predsednik in izvršni direktor Telefónice, Tim Höttges, izvršni direktor Deutsche Telekoma,  Nick Read, izvršni direktor Vodafona in Stéphane Richard, predsednik in izvršni direktor podjetja Orange.

To se je zgodilo po tem, ko je Evropska komisija prejšnji mesec objavila predlog deklaracije o digitalnih pravicah, po kateri “vsi akterji, ki imajo koristi od digitalne preobrazbe, pošteno in sorazmerno prispevajo k stroškom javnih dobrin, storitev in infrastrukture”.

Novembra lani so izvršni direktorji KPN, BT, Telekom Austria, Vivacoma, Proximusa, Altice Portugal, Telia Company, Swisscom in Telenor podpisali podoben poziv. “Ta model – ki državljanom EU omogoča uživanje sadov digitalne preobrazbe – je lahko vzdržen le, če tako velike tehnološke platforme tudi pošteno prispevajo k omrežnim stroškom,” so dejali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!