Julija v Sloveniji več prenočitev turistov kot v rekordnem letu 2019

Gospodarstvo 25. Avg 202211:59 0 komentarjev
Bled
PROFIMEDIA

V turističnih nastanitvenih obratih v Sloveniji so julija zaznali 952.000 prihodov turistov, kar je skoraj 24 odstotkov več kot julija lani. Ustvarili so 2,7 milijona njihovih prenočitev oz. 17,1 odstotka več kot julija lani in pet odstotkov več kot v rekordnem juliju 2019. Tuji turisti so največkrat prenočili v Ljubljani, domači v Piranu.

Turistični nastanitveni obrati so poročali o nekaj več kot 185.000 prihodih domačih turistov, kar je skoraj polovico manj kot julija lani. Ustvarili so okoli 670.000 prenočitev oz. 46 odstotkov manj kot julija lani, so sporočili s statističnega urada.

Prihodov tujih turistov pa je bilo približno 767.000, kar je 88,2 odstotka več kot lanskega julija. Ustvarili so nekaj manj kot dva milijona prenočitev oz. okoli 90 odstotkov več kot v enakem lanskem mesecu. S tem so se prenočitve tujih turistov po navedbah statistikov izenačile s tistimi pred epidemijo.

Tuji turisti so največkrat prenočili v občini Ljubljana, domači pa v občini Piran. Slednja je bila tudi skupno najbolj obiskana občina.

Turisti iz Nemčije so ustvarili okoli 348.200 prenočitev oz. 17 odstotkov vseh. Največkrat so prenočili v občini Bovec. Po desetino prenočitev so ustvarili turisti iz Češke in Nizozemske, sledili so turisti iz Belgije, Madžarske in Avstrije.

Nekaj več kot milijon turističnih prenočitev so julija zabeležili v nastanitvenih obratih v gorskih občinah, največ na Bledu. Skoraj četrtino prenočitev so turisti ustvarili v obmorskih občinah, sledile so zdraviliške občine, Ljubljana, druge občine in mestne občine.

V Ljubljani glavnino prenočitev ustvarijo tuji turisti. Njihove prenočitve v juliju so predstavljale skoraj 30 odstotkov vseh prenočitev od začetka leta do konca julija. Julija so domači in tuji turisti ustvarili skupno 277.700 prenočitev, kar je dvakrat toliko kot v enakem obdobju lani in skoraj toliko kot julija turistično rekordnega leta 2019.

Domači in tuji turisti so največ prenočitev ustvarili v hotelih (784.900 prenočitev ali 29 odstotkov vseh), sledili so zasebne sobe, apartmaji in hiše (26 odstotkov vseh prenočitev) ter kampi (24 odstotkov vseh prenočitev).

V sedmih mesecih leta je Slovenijo obiskalo okoli 3,3 milijona turistov. Ustvarili so nekaj manj kot 8,7 milijona prenočitev, kar je za približno 4,7 milijona več kot v istem obdobju lani. Domači turisti so ustvarili skoraj 3,5 milijona prenočitev oz. 40 odstotkov vseh prenočitev, tuji pa 5,2 milijona oz. 60 odstotkov vseh.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!