Kam za praznike? Na Obalo, Hrvaško in Sejšele

Gospodarstvo 14. Apr 202209:32 > 12:39
Sejšeli
PROFIMEDIA

Praznično obarvane tedne bodo številni izkoristili za počitnice. Hoteli v Portorožu in Piranu so za veliko noč skoraj polni, nekaj prostih sob je še za prvomajske praznike. Po dveh letih epidemije pa se na slovensko obalo v večjem številu vračajo tudi gostje iz tujine. Nekateri Slovenci bodo praznike izkoristili za pobeg v tujino. Tradicionalno je veliko zanimanja za Hrvaško, med bolj eksotičnimi destinacijami so priljubljeni tudi Maldivi in Sejšeli.

Pred nami so trije praznično obarvani tedni: najprej je dela prost dan v ponedeljek (velika noč), nato 27. aprila sledi dan upora proti okupatorju (sreda), 2. maj (praznik dela) pa letos pade na ponedeljek. Konec meseca se za osnovnošolce in srednješolce začnejo tudi šolske počitnice. Otroci bodo letos doma le šest dni.

Praznične tedne, ki so pred nami, bo marsikdo izkoristil za krajši ali daljši oddih. Po dveh letih protikoronskih omejitev in številnih odpovedih prazničnih dogodkov bodo letošnji prazniki precej bolj sproščeni. V Sloveniji smo večino omejitev v zadnjih tednih že odpravili, sneli smo tudi maske.

V Piranu za veliko noč zasedeni skoraj vsi hoteli

Z boljšimi epidemiološkimi razmerami in odpravo omejitev pa si lahko lepše čase obetajo tudi turistični delavci, ki so bili v zadnjih dveh letih precej na udaru.

Kot so nam povedali v Turističnem združenju Portorož, pričakujejo v hotelih občine Piran med velikonočnimi prazniki skoraj polno zasedenost. “Za prvomajske počitnice je še nekaj prostih sob, vendar je povpraševanje veliko, tako da pričakujemo dobro zasedenost tudi v tistem obdobju,” pravijo.

Število tujih turistov je v Sloveniji med epidemijo močno upadlo, zdaj pa se počasi vračajo. Na Obali v zadnjem obdobju, še posebej za obdobje velike noči, opažajo večje povpraševanje iz tujine, zlasti Avstrije, Nemčije, Italije in Madžarske. Za prvomajske praznike pa bodo verjetno v hotelih v piranski občini prevladovali domači gostje.

Na Obali si letos obetajo tudi dobro poletno sezono. “Pričakujemo, da bo podobna lanski, a z večjim deležem tujih turistov,” pravijo. Opažajo pa, da gostje rezervacij ne opravijo več toliko vnaprej, zato bo za bolj natančne napovedi treba še malo počakati.

Bonov letos ne bo, poletna turistična sezona drugačna

Nekateri pa bodo dopust raje kot ob morju preživeli v objemu gora. V Kranjski Gori trenutno zaznavajo 75-odstotno zasedenost turističnih kapacitet. Mnogi ponudniki pa pričakujejo kar nekaj rezervacij v zadnjem trenutku (last minute). “Trenutno so domači in tuji gostje po številu potrjenih rezervacij precej izenačeni, za prvomajske praznike pa prevladujejo domači gostje. Iz tujine imamo goste iz Italije, Nemčije, Francije, Srbije in Madžarske,” odgovarjajo v Turizmu Kranjska Gora.

Kranjska Gora
PROFIMEDIA

Slovenski turizem so v zadnjih dveh letih reševali tudi turistični boni. “Ker veljavnost bonov 30. junija preneha, bo poletna turistična sezona gotovo drugačna kot zadnji dve leti. V poletno sezono zremo optimistično, v primerjavi z zadnjima dvema letoma pa pričakujemo večji delež tujih gostov, vendar iz bližnjih držav,” še dodajajo v Kranjski Gori.

Za praznike na Hrvaško, nekateri pa tudi na Sejšele

Zaradi številnih protikoronskih omejitev in v skrbi za lastno zdravje so v zadnjih dveh letih številni raje počitnikovali doma ali v sosednjih državah. Letos pa se ta trend že obrača. V turistični agenciji Palma odgovarjajo, da za letošnje prvomajske praznike zaznavajo veliko povpraševanj in rezervacij. “Potovanja in počitnice so nazaj v polnem zamahu, večina pogojev se je sprostila oziroma so se nekje celo izničili, kar se tudi pozna med našimi potniki, ki so zelo željni novih potovalnih doživetij,” dodajajo.

In kam se bodo za praznike odpravili Slovenci? V Palmi pravijo, da za prvi maj iz Ljubljane načrtujejo deset čarterskih poletov, nekateri bodo potovali z rednimi letalskimi linijami, številni pa se bodo na počitnice odpravili organizirano z avtobusi.

Slovenci bodo prvomajske praznike preživeli v Jordaniji, Albaniji, na Nizozemskem, v Španiji in na Islandiji. Tisti, ki si želijo malo višjih temperatur, se bodo odpravili v Grčijo (Rodos in Kreta) in v Turčijo. Palma bo potnike za praznike popeljala tudi v Egipt, na Malto, Sicilijo, v Črno goro in Dubaj, ki je v zadnjih letih med Slovenci “potovalni hit”, pravijo v agenciji. Ni pa malo tistih, ki se bodo za praznike odpravili tudi malo dlje, na Maldive, Sejšele, v Dominikansko republiko in Mehiko.

Vračajo se tudi avtobusna potovanja, največ rezervacij v Palmi opažajo za sosednje in bližnje države: Italijo, Avstrijo, Madžarsko, Srbijo, Češko, Švico in Makedonijo. Prav tako so priljubljene nekatere prestolnice in mesta (Pariz, London, Istanbul, Lizbona, Atene, Berlin), Maroko in baltske države. “Med prvomajskimi prazniki pa je tradicionalno veliko zanimanja za Hrvaško, predvsem sosednjo Istro in Kvarner, pa tudi Slovenijo, kjer prednjačijo predvsem terme in slovenska obala,” pravijo na Palmi. Dve skupini ljudi pa se bosta za praznike odpravili na križarjenje po Sredozemlju.

Razmere so že primerljive z obdobjem pred epidemijo

V Palmi pravijo, da so zelo veseli, da se razmere umirjajo in so že primerljive s stanjem pred epidemijo covida-19 oziroma z letom 2019. “Naši gostje so željni potovanj, tudi v oddaljene kraje. Že za prvomajske počitnice potujemo v Mehiko, junija pa v Peru. Tako se vračajo tudi svetovna potovanja, kar nas izjemno veseli. Težko rečemo, da je vpliv epidemije še opazen, potniki so komaj čakali, da se zadeve ‘normalizirajo’ in da si privoščijo počitnice oziroma potovanje,” so dodali.

Konec aprila eden od potovalnih vrhuncev leta

V turistični agenciji Kompas pa so za N1 pojasnili, da so letos najbolj iskane tiste destinacije, kamor letijo z direktnimi čarterskimi leti: Islandija, Amsterdam, Rodos, Kreta, Egipt, Jordanija in Turčija. “Od bližnjih destinacij so vedno iskani pomladna Italija in balkanske države, pa Španija, Francija in seveda London. Od daljših destinacij so še vedno zelo zaželeni Dubaj, Kuba, ZDA in Maroko,” dodajajo.

Rovinj
PROFIMEDIA

“Sproščanje ukrepov zelo vpliva na porast potovanj in trenutni trend prijav kaže, da bo konec aprila vsekakor eden od potovalnih vrhuncev leta,” pravijo v Kompasu. Ob tem ocenjujejo, da so ljudje željni počitnic in potovanj “ter da se z vidika varnosti in brezskrbnosti zelo ali bolj kot v predkoronskih časih odločajo za to, da svoj prosti čas zaupajo agenciji”. Se pa letos gostje po njihovih besedah odločajo tako za bližnje kot daljše destinacije. Tudi v agenciji pa zaradi epidemije vedno preverijo vstopne pogoje in o tem obvestijo stranke.

Cene rastejo. Se dražijo tudi potovanja?

Zaradi vojne v Ukrajini in sankcij proti Rusiji se evropske države spopadajo z vse dražjimi energenti, rastejo tudi cene hrane in preostalih dobrin. Turistični agenciji smo vprašali, ali so se glede na razmere podražila tudi turistična potovanja. V Kompasu odgovarjajo, da se cene energentov oziroma goriv dvigujejo, zato je pri (čarterskih) prevozih treba obračunati dodatek za gorivo. V Palmi pa pravijo, da so se cene turističnih aranžmajev povišale sorazmerno glede na trenutno ponudbo in povpraševanjem. Dodajajo, da primerjava z letom 2019 ni mogoča, saj je bilo takrat tudi bistveno več ponudbe v primerjavi s povpraševanjem.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentarji (0)

Prikaži vse komentarje