Kar 1.200 dolarjev kazni, če sodelavec zmoti sodelavca med dopustom

Gospodarstvo 11. Jan 202315:102 komentarja
Ženska na plaži
Foto: PROFIMEDIA

Mlado in uspešno podjetje, ki deluje globalno, svojim zaposlenim zapoveduje, da se morajo za en teden na leto popolnoma odklopiti od službe. Če pa jih kdo od sodelavcem med tem dopustom zmoti, ga kaznujejo s kar 1.200 dolarji kazni. Tudi sicer se podjetja v globalni bitki za talente poslužujejo različnih načinov za ohranitev svojih zaposlenih, zlasti tistih, ki jih najbolj potrebujejo.

Ameriška investicijska banka Goldman Sachs se je v preteklosti že večkrat srečala z očitki, da od svojih zaposlenih pričakuje preveč. Nazadnje je skupina mlajših bankirjev te banke opozorila, da delajo 100 ur na teden, spijo pet ur na noč in da so v službi zato izpostavljeni resnim tveganjem za razvoj duševnih bolezni. Lansko pomlad je Goldman Sachs uvedel nov pristop in ključnim zaposlenim dovolil neomejeno število dni plačanega letnega dopusta.

Ta pristop je tudi sicer v ZDA in Veliki Britaniji vse bolj popularen, praksa pa kaže, da si večina zaposlenih, ki imajo neomejeno plačanega dopusta, vzame okoli dva tedna dopusta na leto.

Ponujanje neomejenega plačanega dopusta ima sicer tudi slabosti. V enem večjih britanskih kadrovskih podjetij so ga uvedli, a nato preklicali. Večina zaposlenih namreč ni znala oceniti, koliko dopusta si lahko vzamejo, da delodajalec tega ne bi razumel na način, da podjetju niso dovolj predani, je poročal Bloomberg. To je med nekaterimi zaposlenimi povzročalo celo stiske in negotovost.

Poleg tega je raziskava v ZDA iz leta 2018 po poročanju CNN pokazala, da večina zaposlenih, ki ima pravico do neomejenega plačanega dopusta, porabi 13 dni dopusta na leto. Tisti, ki imajo določeno število dni dopusta, pa dva dni več, torej okoli 15 dni letno.

Mlado in uspešno podjetje s sedežem v Mumbaju, ki deluje globalno, pa se poslužuje tudi te metode: če sodelavec med enotedenskim obveznim dopustom s klicem, sporočilom ali e-mailom zmoti sodelavca, ga podjetje kaznuje s 1.200 dolarji kazni. To sta v nedavnem intervjuju za ameriški CNBC povedala ustanovitelja podjetja Dream11, ki je leta 2018 razvilo internetno športno igro Fantasy sports.

“Ne moreš graditi podjetja, v katerem si na določenih področjih odvisen od samo enega človeka. Kaj, če ga povozi avtobus,” sta povedala mlada indijska podjetnika in pojasnila, da sta prav zato uvedla obvezen enotedenski “izklop”, ki velja tudi za njiju. To je en teden dopusta na leto, pravita, v katerem ne sme biti e-mailov, klicev, sporočil … od sodelavcev ali od šefov.

“Metoda deluje,” pravita podjetnika, prinaša pa po njuni oceni dvoje. Na eni strani nihče noče biti “ta bedak”, ki bo zmotil sodelavca med njegovim enotedenskim izklopom, na drugi strani pa v podjetju tako tudi vidijo, ali in koliko so pri svojem delu odvisni od posameznega človeka.

Predvsem pa se zaposleni med tem obveznim “izklopom” od službe odpočijejo in se vrnejo na delo polni novega elana, še pravita podjetnika, ki sta Dream11 zagnala pri vsega 22 letih, danes pa je njuno podjetje vredno že več kot osem milijard dolarjev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar