Kitajska iz Rusije uvaža rekordne količine surove nafte

Gospodarstvo 27. Jun 202206:42 9 komentarjev
nafta
PROFIMEDIA

Kitajski uvoz surove nafte iz Rusije je maja narasel za 55 odstotkov v primerjavi s prejšnjim letom in s tem dosegel rekordno raven. Rusija je tako postala vodilna kitajska dobaviteljica surove nafte (prej je bila to Savdska Arabija). Rafinerije so izkoristile znižane cene, ki so posledica sankcij proti Moskvi zaradi njene invazije na Ukrajino.

Po podatkih kitajske carinske uprave je uvoz ruske nafte, vključno z oskrbo po naftovodu Vzhodna Sibirija–Tihi ocean in pomorskimi pošiljkami iz ruskih evropskih in daljnovzhodnih pristanišč, maja znašal skoraj 8,42 milijona ton. To je približno 1,98 milijona sodčkov na dan, kar je za četrtino več kot aprila, ko so uvozili 1,59 milijona sodčkov na dan.

Rusija se je tako po 19 mesecih vrnila na prvo mesto dobaviteljev pri največjem svetovnem uvozniku surove nafte, kar kaže na to, da Moskva kljub zahodnim sankcijam lahko najde kupce za svojo nafto, čeprav je morala znižati cene, piše CNN.

Medtem ko je bilo splošno povpraševanje po surovi nafti na Kitajskem manjše zaradi pandemije in upočasnjenega gospodarstva, so vodilni kitajski uvozniki, med njimi rafinerijski velikan Sinopec in posredniško podjetje Dženhua Oil, povečali nakup cenejše ruske nafte poleg sankcioniranih dobav iz Irana in Venezuele, kar jim je omogočalo zmanjševanje dobav po višjih cenah iz zahodne Afrike in Brazilije.

Savdska Arabija je zdaj drugi največji kitajski dobavitelj surove nafte. Uvoz se je maja povečal za 9 odstotkov glede na prejšnje leto, uvozili so 7,82 milijona ton sureove nafte oziroma 1,84 milijona sodčkov na dan. To je manj od aprilskih 2,17 milijona sodčkov na dan. Carinski podatki, objavljeni v ponedeljek, kažejo tudi, da je Kitajska prejšnji mesec uvozila 260.000 ton iranske surove nafte, kar je tretja pošiljka iranske nafte od decembra lani, poroča Reuters.

Kljub sankcijam ZDA proti Iranu Kitajska še naprej kupuje iransko nafto, kar po navadi prikažejo kot dobavo iz drugih držav. Delež uvoza iz Irana ostaja približno enak in znaša okoli sedem odstotkov celotnega kitajskega uvoza surove nafte.

Skupen uvoz surove nafte na Kitajsko se je maja povečal za skoraj 12 odstotkov v primerjavi s prejšnjim letom.

Iz Venezuele medtem Kitajska ni uvažala nafte. Državna naftna podjetja so se namreč od konca leta 2019 nakupom izogibala zaradi strahu, da bi s tem prekršila sankcije ZDA. Uvoz iz Malezije, ki se je v zadnjih dveh letih pogosto uporabljala kot vmesna postaja za nafto s poreklom iz Irana in Venezuele, je znašal 2,2 milijona ton, kar je enako kot aprila, vendar več kot enkrat več v primerjavi s prejšnjim letom. Uvoz iz Brazilije je upadel za 19 odstotkov v primerjavi s prejšnjim letom na 2,2 milijona ton, saj se je latinskoameriški izvoznik soočal s cenejšo konkurenco iz Irana in Rusije.

Podatki kitajske carinske uprave kažejo tudi, da je kitajski uvoz ruskega utekočinjenega zemeljskega plina prejšnji mesec znašal skoraj 400.000 ton, kar je 56 odstotkov več kot maja 2021. V prvih petih mesecih se je uvoz ruskega utekočinjenega zemeljskega plina – večinoma iz projekta Sahalin-2 na Daljnem vzhodu in Yamal LNG na ruski Arktiki – po podatkih kitajkse carine povečal za 22 odstotkov – na 1, 84 milijona ton, poroča Reuters.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje