Kmetica leta 2022 je Korošica Majda Sinreih

Gospodarstvo 27. Okt 202210:40 0 komentarjev
kmetica leta
ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Zveza kmetic Slovenije je v sredo v Zagorju ob Savi za kmetico leta 2022 razglasila Majdo Sinreih iz Kozjaka pri Mislinji, ki je tako nasledila lansko kmetico Marijo Škof. Kot je ob razglasitvi povedala kmetijska ministrica Irena Šinko, kmečke ženske opravljajo ključno vlogo v kmetijstvu in prehranski varnosti.

Lanska kmetica leta Marija Škof je dejala, da ženske upravljajo tudi z zemljišči in naravnimi viri v podeželskih podjetjih, so sporočili s kmetijskega ministrstva. “Imate neprecenljivo vlogo za razvoj in ohranjanje vitalnega podeželja. Večina žensk na podeželju je aktivno vključena v kmetijska in gospodinjska opravila ter mnogotere druge aktivnosti, s katerimi svojim družinam zagotavljate vsakodnevno preživetje. Poleg tega pa se velikokrat soočate še z izzivi oskrbe starejših in bolnih,” je povedala.

Opozorila je tudi, da se tako kot v državah EU in Zahodnega Balkana tudi v Sloveniji srečujejo z neugodno demografsko situacijo na podeželju, socialno izključenostjo žensk in problematikami ranljivih skupin, kamor poleg mladih prebivalcev podeželja štejejo tudi ženske.

Po besedah ministrice Irene Šinko na ministrstvu z različnimi politikami ustvarjajo pogoje, ki bodo zagotavljali enaka socialna in finančna izhodišča tako ženskam in moškim, saj želijo, da se demografski trendi ustalijo in se posledično okrepi vloga žensk na podeželju.

V Sloveniji igrajo ženske na kmetijah ključno vlogo

Organizacija združenih narodov od leta 2008 obeležuje 15. oktober kot mednarodni dan žensk na podeželju. Z njim priznava ključno vlogo in prispevek kmetic in podeželskih žensk pri krepitvi razvoja kmetijstva in podeželja, izboljšanju zanesljive preskrbe s hrano in izkoreninjenju revščine na podeželju.

V Sloveniji osrednje obeleževanje tega dne od leta 2003 pripravlja Zveza kmetic Slovenije z razglasitvijo kmetice leta. Letos so izbor za kmetico leta opravili že dvajsetič, izbirali pa so med tremi nominirankami. Zveza kmetic je prostovoljno združenje društev kmetic, žena in deklet na podeželju. Ustanovljena je bila leta 1995 in deluje kot prostovoljna, nevladna organizacija, ki povezuje 124 lokalnih organizacij in združuje več kot 9.000 članic.

kmetica leta kmetica leta
ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
kmetica leta kmetica leta
ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
kmetica leta kmetica leta
ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

V Sloveniji igrajo ženske na kmetijah ključno vlogo, kjer delež žensk, ki so kot nosilke in družinski član udeležene pri delu na kmetijskih gospodarstvih, znaša 46 odstotkov, kar je višje od povprečja EU, kjer ta delež znaša 42 odstotkov. V Sloveniji je že 29 odstotkov žensk nosilk kmetijskega gospodarstva, s čimer se povečuje njihova vodstvena vloga, kar je ne nazadnje tudi sporočilo letošnjega obeleževanja mednarodnega dne žensk na podeželju.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!