Koliko pokojnine bi dobili, če bi pet let delali v Nemčiji

Gospodarstvo 09. Jun 202315:05 4 komentarji
Pokojnina
PROFIMEDIA

Če ste vsaj pet let delali v Nemčiji in prejemali tamkajšnjo povprečno plačo, ste s svojimi prispevki zbrali natanko pet pokojninskih točk. Po trenutnih vrednostih bi si s petimi leti dela na zahodu Nemčije prislužili 180,10 evra mesečne pokojnine.

Številni prebivalci držav na Balkanu, tudi Slovenije, se zaradi visokih pokojnin na delo odpravljajo v Nemčijo.

Da ste upravičeni do nemške pokojnine, morate v tej državi plačevati prispevke za pokojninsko zavarovanje vsaj pet let. Od plačanih prispevkov pa je odvisna višina pokojnine, ki jo boste prejemali, poroča spletni portal Fenix magazin.

Višji, kot so vaši dohodki, višji so prispevki, ki jih plačujete v pokojninsko blagajno, ti pa določajo, koliko pokojninskih točk naberete.

Če eno leto prejemate povprečno nemško plačo, vam po nemškem sistemu pripada ena pokojninska točka. Povprečna bruto plača v letošnjem letu je na zahodu Nemčije 43.142 evrov, na vzhodu pa nekoliko manj, in sicer 41.967 evrov, poroča omenjeni spletni portal.

Za vsako pokojninsko točko pa vam pripada pravica na določeno vrednost pokojnine. Pokojninska točka je od junija letos na zahodu Nemčije vredna 36,02 evra, na vzhodu pa 35,52 evra.

Če ste na zahodu Nemčije pet let prejemali povprečno plačo, ste s prispevki zbrali natanko pet pokojninskih točk in boste po izračunih, v katere vključimo omenjene vrednosti, na mesec prejemali 180,10 evra pokojnine.

Pomembno je sicer omeniti, da morate za prejemanje pokojnine izpolnjevati pogoje za upokojitev, saj pred tem pokojnine ne morete prejeti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.