Komisija bo v kratkem predstavila predlog mehanizma za omejevanje cen plina

Gospodarstvo 11. Nov 202217:42 0 komentarjev
Kadri Simson
PROFIMEDIA

Bruselj bo prihodnji teden predstavil konkretnejši osnutek mehanizma za omejevanje cen zemeljskega plina, je danes napovedala evropska komisarka za energetiko Kadri Simson. Komisija je bila namreč deležna številnih pozivov, naj pripravi konkreten predlog, potem ko je sredi oktobra predstavila zgolj načela, na katerih bi temeljil mehanizem.

Evropska komisija je 18. oktobra v okviru ukrepov za spopadanje z energetsko draginjo med drugim predlagala vzpostavitev mehanizma za omejitev cen na nizozemskem vozlišču za trgovanje z zemeljskim plinom TTF, ki velja za glavno tovrstno evropsko vozlišče. Ta mehanizem bi se lahko uporabljal tudi za druga evropska vozlišča. Predlog uredbe sicer vključuje zgolj načela, na katerih bi temeljil mehanizem.

Predlog so nekaj dni kasneje obravnavali voditelji držav članic, ki so Komisijo in Svet EU pozvali, naj “nujno predložita konkretne odločitve” glede predlaganih ukrepov Komisije. Pri tem so se zavzeli za začasni dinamični cenovni koridor za transakcije z zemeljskim plinom, da bi takoj omejili pretirane cene plina.

Komisija je bila nato deležna vse glasnejših pozivov s strani držav članic, naj predstavi konkreten predlog mehanizma za omejevanje cen plina.

Konkreten predlog do 24. novembra?

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in češki premier Petr Fiala, čigar država trenutno predseduje Svetu EU, sta danes v pismu državam članicam zagotovila, da bo do naslednjega zasedanja ministrov za energetiko, predvidenega za 24. november, pripravljen konkreten predlog mehanizma.

To je na Twitterju potrdila tudi komisarka Kadri Simson, ki je zapisala, da je “zavezana pripravi učinkovitega mehanizma za omejitev pretiranih cen plina v skladu z oktobrskim predlogom in sklepi vrha EU”. Naslednji teden bo Komisija predstavila osnutek mehanizma, kmalu za tem pa tudi zakonodajni predlog, je dodala.

Svet EU, v katerem so zastopane države članice, sicer lahko predlog uredbe spreminja tudi sam. Tako je več držav pripravilo tudi že svoje spremembe predloga.

Slovenija je po navedbah virov pri EU pripravila predlog člena o dinamičnem mehanizmu za transakcije z zemeljskim plinom na vseh vozliščih v EU z zgornjo in spodnjo mejo. V okviru tega koridorja bi uvedli dve omejitvi, eno na dnevni in eno na dolgoročni ravni. Predlog je na današnjem srečanju namestnikov stalnih predstavnikov članic pri EU prejel podporo več držav, so povedali viri.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!