Kaj kaže zadnja raziskava pred nedeljskimi predsedniškimi volitvami?

Slovenija 11. Nov 202216:21 1 komentar
Logar Pirc Musar
N1

Družba Valicon je opravila še zadnjo javnomnenjsko raziskavo pred nedeljskimi predsedniškimi volitvami.

Sodeč po rezultatih zadnje ankete javnega mnenja, ki jo je RTV Slovenija opravil Valicon, bo na nedeljskih predsedniških volitvah volilna udeležba okoli 50-odstotna. Najverjetnejši rezultat pri tej volilni udeležbi pa je 56 odstotkov glasov za Natašo Pirc Musar in 44 odstotkov glasov za Anžeta Logarja.

Glede na podatke javnomnenjske raziskave, ki je Valicon za Radiotelevizijo Slovenija izvedel med 9. in 11. novembrom, bo Pirc Musar v drugem krogu predsedniških volitev zmagala za 12 odstotnih točk.

“Če je bila v prvem krogu glavna neznanka, v katero smer lahko deluje taktično glasovanje, je v drugem krogu glavna neznanka, kako lahko na rezultat vpliva volilna udeležba,” so pojasnili v Valiconu in dodali, da je interval zaupanja pri tako velikem vzorcu tri odstotke, kar pomeni, da bo dobila Nataša Pirc Musar pri do 70-odstotni udeležbi večino glasov, ne glede na to, kako se odločijo neopredeljeni volivci. “To sicer ni v skladu z dosedanjimi prepričanji, da so pri nižji volilni udeležbi rezultati “desnih” kandidatov boljši. Vsaj v primeru predsedniških volitev se začne pridobivanje bolj ugodnega rezultata za “desne” nad volilno udeležbo 50 odstotkov in to predvsem s prepričevanjem neopredeljenih,” so še pojasnili za RTV Slovenija in dodali, da je ena od možnih razlag za to dejstvo, da je volilna udeležba najbolj zanesljiva med (naj)starejšimi volivci.

Kot so še pojasnili v Valiconu, je tudi teza, da ima Logar realne možnosti za zmago ob nižji volilni udeležbi, vzdržna le v primeru, če bi na levosredinskem polu prišlo do večjega osipa v volilni udeležbi. “Tak primer bi lahko bil osip udeležbe med volivci, ki bi Natašo Pirc Musar podprli taktično, torej da ne zmaga njen protikandidat, in bi na dan volitev presodili, da je njena zmaga zagotovljena ter se zato ne bi udeležili volitev,” so izpostavili.

Ne spreglejte drugačnega predsedniškega soočenja, ki smo ga na N1 pripravili pred nedeljskim odločilnim drugim krogom volitev za predsednika republike. Anže Logar in Nataša Pirc Musar sta se na n1info.si v finalnem soočenju najprej soočila popolnoma sama. Nataša Pirc Musar je prišla pripravljena, prinesla je dolg seznam vprašanj za svojega protikandidata. Kaj je želela slišati od Logarja, pri čem je vztrajala? In kako je Logar pojasnil, da je pobudo v prvem delu soočenja skoraj povsem prepustil protikandidatki?

Nataša Pirc Musar, Anže Logar, soočenje N1
Aljaž Uršej/N1

Referendumski trojček bo, kot kaže, uspešen

Valicon je v tokratni raziskavi za RTV Slovenija izmeril tudi naklonjenost anketirancev vsem trem referendumom – o dolgotrajni oskrbi, zakonu o Radioteleviziji Slovenija in zakonu o vladi – , o katerih bodo volilni upravičenci odločali 27. novembra. Največja udeležba naj bi bila skladno z javnomnenjsko raziskavo na referendumu o noveli zakona o RTV Slovenija, saj naj bi se ga zagotovo udeležilo 47,8 odstotka vprašanih, bolj verjetno udeležbo pa je napovedalo 23,8 odstotka vprašanih. Le malenkost nižja pa je bi bila po napovedih udeležba na referendumih o dolgotrajni oskrbi (zagotovo se ga bo udeležilo 47 odstotkov anketirancev) in zakonu o vladi (zagotovo se ga bo udeležilo 46,5 odstotka anketirancev).

Novelo zakona o RTV Slovenija bi upoštevajoč Valiconovo raziskavo podprlo 37,1 odstotka vprašanih, proti pa bi glasovala nekaj več kot četrtina (25,7 odstotka). Neopredeljenih je 31,6 odstotka vprašanih, odgovarjati pa ni želelo 5,6 odstotka vprašanih. Največja podpora je napovedana noveli zakona o dolgotrajni oskrbi, ki bi jo podprlo 44,1 odstotka vprašanih, proti pa bi glasovalo 18,2 odstotka vprašanih.

Ne spreglejte tudi N1 podkasta Spopad Irgl – Gantar o Logarju in Pirc Musar: kdo se vtika in kdo bo pravičen. Pri Suzani Lovec sta gostovala Eva Irgl, poslanka SDS, ki v predsedniški tekmi podpira Logarja, ter Pavel Gantar, nekdanji predsednik državnega zbora, ki podpira Pirc Musar.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje