Košarica živil: kje je tokrat najdražja in kje najcenejša?

Gospodarstvo 23. Dec 202209:43 3 komentarji

Povprečna košarica osnovnih živil, katerih cene spremlja kmetijsko ministrstvo, je ob popisu pri šestih trgovcih v Sloveniji 19. decembra stala 44,16 evra, kar je sicer za 1,03 evra manj kot ob prejšnjem popisu 5. decembra. Razlika med najcenejšo in najdražjo košarico osnovnih živil pri posameznih trgovcih, kjer so upoštevane redne cene brez popustov, znaša 7,33 evra.

Povprečna košarica osnovnih živil, katerih cene spremlja kmetijsko ministrstvo, je ob osmem popisu pri šestih trgovcih v Sloveniji 19. decembra stala 44,16 evra. Najcenejša košarica je bila tokrat v Lidlu (39,80 evra), najdražja pa v Mercatorju (47,13 evra). Drugo najcenejšo košarico je imel Hofer (42,62 evra), sledili so Eurospin (43,83 evra), Tuš (45,66 evra) in Spar (45,89 evra).

Razlika med najcenejšo in najdražjo košarico osnovnih živil pri posameznih trgovcih, kjer so upoštevane redne cene brez popustov, ob zadnjem popisu tako znaša 7,33 evra. V celotnem obdobju spremljanja cen (primerjava med 13. septembrom in 19. decembrom 2022) se je vrednost povprečne najcenejše košarice osnovnih živil znižala za 11,51 odstotka oziroma za 5,74 evra.

Znižala se je tudi povprečna vrednost najcenejše košarice sadja in zelenjave, in sicer za 8,09 odstotka oziroma 2,67 evra in znaša 30,31 evra. Najdražjo košarico sadja in zelenjave so sicer zabeležili v Mercatorju (36,30 evra), najcenejšo pa v Lidlu (24,19 evra). Razlika med najcenejšo in najdražjo košarico sadja in zelenjave se je v primerjavi s prejšnjim popisom 5. decembra še povečala in tako znaša 12,11 evra. Glede na prvi popis, ki je bil opravljen 24. novembra, pa se je povprečna vrednost te košarice znižala za dobrih šest odstotkov oziroma za 2,03 evra.

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko je ob tem opozorila na neprimerne prakse, ki so jih popisovalci opazili pri tokratnem popisu cen osnovnih živil. Po njenih besedah so nekateri trgovci v času popisa prilagajali redne in akcijske cene. “V trenutku, ko so popisovalci stopili v trgovino, so na določenih proizvodih zamenjali oziroma umaknili listek za akcijsko ceno ter jo želeli prikazati kot redno. Gre za kršitve, na katere bo pri naslednjih popisih pozoren tudi tržni inšpektorat,” je pojasnila ministrica.

Košarica živil december
SPLETNA STRAN: NAŠA SUPER HRANA

Primerjava slovenske košarice s tujimi

Analiza primerjave cen z Italijo, Avstrijo in Hrvaško sicer kaže, da je košarica osnovnih živil v Sloveniji najcenejša, najdražja pa v Avstriji. Košarica pri naših severnih sosedih znaša 66,37 evra in je za 33,48 odstotka dražja od slovenske, sledi ji italijanska košarica v vrednosti 65,67 evra in hrvaška 57,07 evra.

“Če pogledamo primerjavo cen od začetka spremljanja pa do danes, ugotavljamo, da so cene košaric med trgovci zelo različne. Ključno pa je, da se je cena najnižje povprečne vrednosti košarice od začetka spremljanja znižala za 5,74 evra. Menim, da bi bil brez primerjalnika cen, dvig cen zagotovo višji, zato bomo s tem projektom nadaljevali tudi v prihodnjem letu,” je povedala Šinko.

Dodala je še, da ministrstvo pripravlja novost pri zbiranju podatkov. “Februarja bomo začeli s samodejnim, dnevnim zbiranjem podatkov o cenah prehranskih proizvodov pri trgovcih z internetno ponudbo na slovenskem trgu. Podatke o cenah bomo analizirali tedensko in mesečno,” je še dejala ministrica. Več o tem projektu bo sicer predstavljeno prihodnji mesec.

Ministrstvo je že izvedlo dve javni naročili za vzpostavitev spletne strani in za spremljanje cen ter z izbranim izvajalcem podpisalo pogodbo. Vrednost posameznega naročila znaša okoli 40.000 evrov. Kmetijsko ministrstvo podatke o cenah osnovnih živil objavlja na spletni strani Naša super hrana.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.