KPK pozdravila novelo zakona o SDH, ki uvaja sankcije za kršitve integritete

Gospodarstvo 16. Nov 202210:42 0 komentarjev
Komisija za preprečevanje korupcije (KPK)
Komisija za preprečevanje korupcije. (Foto: BOBO)

V Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) so pred sobotno uveljavitvijo novele zakona o Slovenskem državnem holdingu (SDH) zapisali, da so z novelo pridobili pomembno priznanje glede svojih pristojnosti pri obravnavi kršitev integritete in nasprotja interesov.

Zakonska novela, ki jo je državni zbor potrdil 25. oktobra, med drugim določa, da osebe, ki kršijo integriteto, kot jo opredeljuje zakon o integriteti in preprečevanju korupcije, ne morejo več zasedati mest v nadzornih svetih ali upravah družb SDH in družb v njihovem upravljanju. Hkrati je KPK po 10 letih ponovno pristojna za obravnavo sumov kršitev nasprotja interesov poslovodnih oseb ter članov organov upravljanja, vodenja in nadzora v teh družbah, so spomnili v komisiji.

Novela sicer uvaja rešitve, ki bodo zagotovile nemoten prenos in upravljanje premoženja Družbe za upravljanje terjatev bank – ta bo ugasnila konec leta – na SDH. Poleg tega se bo uveljavilo bolj transparentno upravljanje podjetij v državni lasti v skladu z najvišjimi mednarodnimi standardi korporacijskega upravljanja.

Uvaja pa zakon še druge, za KPK pomembne novosti, ki jih je komisija v sodelovanju z Združenjem nadzornikov Slovenije podala ministrstvu za finance v okviru javne razprave, so navedli v današnjem sporočilu za javnost.

“Prepoved kandidature v nadzornih svetih in upravah družb pod okriljem SDH za osebe, ki so že pravnomočno kršile integriteto ali pa jo bodo v prihodnje, je prva takšna sankcija za kršitelje. S tem smo naredili premik bliže temu, da integriteta v našem prostoru postane standard tudi v praksi. Prav tako je z vrnitvijo pristojnosti za presojo nasprotja interesov, ki sicer predstavlja le še korak do korupcije, poplačan naš trud pri obravnavi področja v zadnjem desetletju,” je ob tem izpostavil predsednik KPK Robert Šumi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!