“Kralj kripta” je na milijarde pozabil z igranjem League of Legends

ustanovitelj FTX, Sam Bankman-Fried
Foto: Reuters

Minuli petek je ena največjih platform za trgovanje s kriptovalutami FTX bankrotirala in dodatno pretresla kriptotrg. Ustanovitelj podjetja in glavni izvršni direktor Sam Bankman-Fried, ki so ga še do nedavnega imenovali "kralj kripta", je po vložitvi predloga za stečajni postopek v ZDA odstopil s položaja, soočil pa se bo še z zvezno preiskavo. Bankman-Fried je vodil podjetje, kjer so se dnevno opravila trgovanja, v višini več milijard dolarjev. Pritisk, ki ga predstavlja vodenje takšnega kriptovelikana, je omilil z igranjem računalniške igrice.

Sam Bankman-Fried je bil zadnja leta pogosto sogovorec poglobljenih intervjujev in pogovorov, kjer je na odgovore odgovarjal iz svoje pisarne na Bahamih. BBC glede video pogovorov spomni, da je te stalno spremljal zvok, za katerega je sčasoma postalo jasno, da gre za klike računalniške miške.

Čeprav ni bilo razvidno, kaj Bankman-Fried med pogovori dela na računalniku, pri BBC navajajo njegove tvite, kjer zase pravi, da je znan po igranju igre League of Legends, medtem ko opravlja klice. Kot je pojasnil svojim sledilcem na Twitterju, se na tak način zamoti pri vodenju dveh podjetij, ki dnevno opravita milijarde dolarjev trgovanj. “Eni ljudje preveč pijejo, nekateri hazardirajo. Jaz igram ligo,” je povedal razvpit gamer.

Po tem, ko je njegovo podjetje prejšnji teden bankrotiralo, se podobne anekdote glede igranja igre League of Legends kopičijo. Velikan skladov tveganega kapitala Sequoia Capital je denimo na svojem blogu zapisal, da je Bankman-Fried igral napeto bitko, medtem ko se je pogovarjal z njihovo investicijsko ekipo. 30-letnik zanimanja sklada ni zmanjšal, glede na to, da je skupina v podjetje FTX zatem investirala 210 milijonov dolarjev.

Pri tem je vredno omeniti, da omenjenega zapisa ni več, Sequoia Capital pa svojo naložbo ocenjuje kot izgubo. Pri tem pa ne gre za edinega investitorja, ki naložbo v FTX ocenjuje kot izgubo. Spomnimo, da je ena največjih platform za trgovanje s kriptovalutami imela okoli 1,2 milijona registriranih uporabnikov, ki so storitve FTX uporabljali za nakup kriptovalut, denimo Bitcoin in številne druge. Ali bodo sploh še kdaj videli svoje prihranke v digitalnih denarnicah tega podjetja, se zato danes sprašujejo tako veliki investitorji kot mali navdušenci nad kriptotrgom.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.