Krka z rekordnim dobičkom: v devetih mesecih 300 milijonov evrov

Gospodarstvo 17. Nov 202209:59 3 komentarji
Tovarna Krka v Novem mestu
Foto: Jaka Vinšek/BOBO

Novomeški farmacevt je od januarja do septembra ustvaril 302 milijona evrov dobička, kar je 26 odstotkov več kot v istem obdobju lani in sploh najboljši poslovni rezultat Krke v prvih devetih mesecih doslej.

Prodaja skupine Krka je v devetih mesecih znašala 1,236 milijarde evrov, kar je zadoščalo za 301,7 milijona evrov čistega dobička. Tako pri višini prodaje kot pri dobičku gre za rekordne številke devetmesečnega obdobja, piše na spletnih straneh Ljubljanske borze.

Večino prodaje so ustvarili na trgih zunaj Slovenije, pri čemer tretjino prodaje predstavlja regija Vzhodne Evrope, med ključnimi trgi sta še Srednja in Zahodna Evropa.

Predsednik uprave in generalni direktor Krke Jože Colarič je poslovanje skupine ocenil kot uspešno. “Prodajo smo povečali v vseh šestih prodajnih regijah in na večini Krkinih ključnih trgov ter pri vseh skupinah izdelkov in storitev,” je povedal.

Kot je še razložil Colarič, razmere na vhodu Evrope ostajajo nepredvidljive in zahtevajo nenehno prilagajanje na različnih področjih poslovanja.

Ugodna tečajna nihanja

Krka je v devetih mesecih imela tudi pozitivne učinke tečajnih nihanj, pri tem pa izstopa tečaj ruskega rublja. Neto pozitivne tečajne razlike iz naslova tečaja rublja so znašale 103,1 milijona evrov, sicer pa je skupina v finančnem delu ustvarila 122 milijonov evrov dobička.

Dobiček iz poslovanja (EBIT) je znašal 233,8 milijona evrov, medtem ko je dobiček iz poslovanja, povečan za amortizacijo, znašal 314,2 milijona evrov. V upravi Krke za zadnje pravijo, da je ta v skladju s strateškimi cilji, ob tem pa še izpostavljajo, da sta oba kazalnika boljša kot v prvem polletju.

Delež EBITDA v prodaji naj bi letos presegel 25 odstotkov, sicer pa v dolenjskem farmacevtu še napovedujejo presežek prodaje in dobička glede na prvotne načrte. Po oceni predsednika uprave Colariča bo prodaja dosegla 1,7 milijarde, kar naj bi zadoščalo za približno 360 milijonov evrov dobička. Rast prodaje pričakujejo tudi v letu 2023, ko naj bi ta znašala okoli 1,8 milijarde evrov, medtem bi se dobiček gibal okoli 300 milijonov evrov.

“Uprava in nadzorni svet sta sprejela trajnostno politiko skupine Krka in ključne strateške cilje najpomembnejših trajnostnih področij, s čimer je jasno začrtana pot Krkinega trajnostnega razvoja,” je še dejal Colarič.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje