Krkovič: Snežič mi je napovedal menjavo Goloba in naznanil kosilo z Dolancem

Gospodarstvo 11. Nov 202112:19 > 26. Jul 2022 15:41 6 komentarjev

Anton Krkovič, dolgoletni sopotnik premierja Janeza Janše, je povedal, da mu je menjavo predsednika uprave Gen-I napovedal davčni svetovalec Rok Snežič. S tem je potrdil neuradne informacije, da kadrovsko politiko SDS izvaja Snežič, ki je osumljen goljufije in pomoči pri zlorabi položaja*.

Na današnji novinarski konferenci podjetja Gen-I je Anton Krkovič šokiral z izjavo, da mu je menjavo predsednika uprave Gen-I Roberta Goloba napovedal davčni svetovalec Rok Snežič. O Snežičevem vplivu je bilo mogoče od dobro obveščenih virov slišati veliko, vendar še nihče ni o tem spregovoril javno.

Krkovič, sicer vojak, je pred približno enim letom sklenil pogodbo z Gen-I za delo svetovalca predsednika uprave. Ukvarjal naj bi se s pridobivanjem novih poslov.

“Razmišljal sem, kako bom začel dosegati svoje cilje in izpolnjevati rezultate, ki se od mene pričakujejo. In seveda sem se spomnil vseh ljudi, ki mi bodo pri tem pomagali, zakaj pa ne, kaj bi bilo pri tem spornega. Tako sva prišla po tistem tednu na zvezo tudi z Rokom Snežičem,” je dejal Krkovič.

V medijih je namreč prebral, da se Snežič predstavlja kot davčni svetovalec predsednika vlade Janeza Janše za davčno politiko. Snežič ni uradni premierjev svetovalec, tako je sam sebe opisal v bosanskih medijih.

Spoznala sta se v zaporu

Spoznal ga je pred leti, ko so bili v zaporu na Dobu skupaj zaprti Snežič, Krkovič in sedanji premier ter predsednik SDS Janša. Snežič zaradi utaje davkov, Krkovič in Janša pa zaradi sodbe v primeru Patria, ki je pozneje na ustavnem sodišču padla.  “Kmalu po zaporu se je v medijih izpostavil tudi s tem, da v življenju nikoli ni jedel boljših zrezkov kot na Dobu v zaporu, ki sem mu jih jaz ‘na šverc’ pekel,” je dajal Krkovič.

“Normalno, da sem tega človeka po telefonu vprašal, ali bi se dalo vzpostaviti neke povezave. Kajti moje pooblastilo ni zgolj na področju v okviru meja, ampak na celotnem območju nekdanje Jugoslavije in morda še širše,” je pojasnil.

“Ti si na Gen-i? Saj tam je predsednik Robert Golob,” je po Krkovičevih besedah takrat odgovoril Snežič. Nadaljnji potek pogovora je Krkovič danes povzel tako: “Sem rekel: ‘Ja, seveda.’ Je rekel: ‘Saj njega bomo umaknili.’ Rekel sem: ‘Čakaj, umaknili? Zakaj pa?’ Malo je bilo tišine in pravi: ‘Čakaj, sva na redni telefonski liniji. Dobili se bomo na kosilu skupaj z Borutom Dolancem (na fotografiji spodaj – op. p.), to je pa generalni sekretar SDS, pa se bomo tam o tem zmenili.'”

Več Krkovič ni želel povedati. “Toliko za danes. Z malo besedami in še manj stavki. In ena sama zgodba, ki kaže za moje pojmovanje in dojemanje na svojevrstno katastrofo,” je dejal.

Snežič pa se na prošnje medijev za komentar Krkovičevih besed odziva s kratkim SMS sporočilom: “Gospoda Krkoviča nisem ne videl, ne slišal več kot leto dni.” Za Večer je dodal še, da ima Krkovič bujno domišljijo. Dolanc pa je za Nova24TV zatrdil, da se ni dobil ne s Snežičem ne s Krkovičem.

Borut Dolanc SDS
Borut Živulović/BOBO

Krkovič je dolgoletni sopotnik sedanjega predsednika vlade in predsednika stranke SDS Janeza Janše. V času osamosvojitve je bil Janša minister za obrambo, Krkovič pa vodja manevrske strukture narodne zaščite. Pozneje je bil Krkovič tudi generalni tajnik SDS. Drug o drugem do zdaj še nista izrekla slabe besede.

Rok Snežič je osumljen goljufije in pomoči pri zlorabi položaja*. V tej mreži naj bi sodelovala tudi državljanka Bosne in Hercegovine Dijana Đuđić, ki je posojilno pogodbo sklenila tudi s SDS. Stranki naj bi posodila 450 tisoč evrov, vendar ji je nakazala samo tretjino zneska. Ko je Večer informacijo o posojilu razkril, je SDS teh 150 tisoč evrov vrnila in prekinila pogodbo.

V zaporu pa je bil Snežič zato, ker je leta 2013 priznal, da je utajil davek na dodano vrednost pri preprodaji treh jaht, od katerih ena ni obstajala.

* Članek je prvotno vseboval navedbo, da je Rok Snežič osumljen pranja denarja. Po obvestilu Roka Snežiča in dodatnem preverjanju informacij smo zapis popravili.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje