Prodajni avtomati z živalmi: “Ta država nima osnovnega spoštovanja do življenja”

Magazin 23. Maj 202418:43 1 komentar
prodajni avtomat, Kitajska, živali
Foto: Zajem zaslona/REDDIT

Na Kitajskem so se pojavili prodajni avtomati, v katerih prodajajo žive mačke, pse, hrčke in druge hišne ljubljenčke. Ljudje so ogorčeni.

Na Kitajskem je mogoče nekatere hišne ljubljenčke (mačke, manjše pse, morske prašičke in druge manjše živali) kupiti kar v prodajnih avtomatih, v kakršnih pri nas kupujemo pijače ali prigrizke.

Fotografije in videoposnetki takšnih avtomatov so sprožili ogorčenje splošne javnosti, poroča portal Oddity Central.

Eden od takšnih videoposnetkov, ki prikazuje prodajni avtomat za hišne ljubljenčke v živahnem delu Pekinga, je nedavno zaokrožil po kitajskih družbenih medijih in sprožil burno razpravo o etičnosti tega poslovnega modela. Avtomat z živalmi v veliko premajhnih prostorih so oglaševali kot prvi tovrstni na Kitajskem, vendar so uporabniki spleta poročali, da so podobne prodajne avtomate videli tudi v drugih mestih. To so pozneje potrdila tudi novinarska poročila in spletni oglasi podjetij, ki te avtomate izdelujejo.

Čeprav živali, prikazane v viralnem videoposnetku, niso bile videti prizadete ali bolne, je več komentatorjev na kitajskem družbenem omrežju Weibl omenjalo bolne živali in celo takšne, ki so zaradi pomanjkanja ustrezne oskrbe umrle v majhnih kletkah.

Komentarji na spletu večinoma izražajo ogorčenje nad “industrijo prodaje brez prodajalcev”, ki se vse bolj širi – ne le na Kitajskem. Posebej besni pa so komentatorji nad tem, da na ta način prodajajo živa bitja.

“Vzgoja, ki sem je bil deležen od otroštva, je poudarjala, da moraš biti prijazen človek. In če tega ne zmoreš, verjetno nimaš osnovne zavesti. Ali lahko takšne osebke, ki imajo enako telo kot jaz, v resnici imenujemo človeška bitja?” se je na Weibo vprašala ena od komentatork.

“Ta dežela nima osnovnega spoštovanja do življenja!” je zapisal nekdo drug.

To ni prvi primer krutosti do živali na Kitajskem, ob katerem se postavlja vprašanje: “Kdo je to dovolil?” piše portal.

Pred nekaj leti so bili na Kitajskem pravi hit “živi obeski za ključe” z majhnimi ribami in želvami, zaprtimi v plastične posode, pa tudi umetno obarvane žabe in piščanci. Leta 2020 je bil v Šanghaju nameščen igralni avtomat, v katerem so bile kot nagrade žive mačke, psi in činčile. Leto prej pa je po spletu zaokrožil videoposnetek z drugim igralnim avtomatom, kjer je bilo mogoče z mehansko roko “ujeti” žive kužke, podobno kot pri nas plišaste ali druge igrače.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje