Krško nuklearko po težavi ustavili, elektriko dobivamo iz Teša in hidroelektrarn

Gospodarstvo 06. Okt 202309:44 1 komentar
Jedrska elektrarna Krško
Foto: BOBO

Zaradi puščanja so danes zjutraj zaustavili jedrsko elektrarno v Krškem. Večino električne energije v slovenskem omrežju tako zagotavljajo hidroelektrarne in termoelektrarna v Šoštanju.

V četrtek popoldne so iz Nuklearne elektrarne Krško (Nek) sporočili, da bodo elektrarno preventivno zaustavili, potem ko je operativna posadka zaznala povečano puščanje primarnega sistema znotraj zadrževalnega hrama.

“Po pregledu je bilo ugotovljeno, da bo za natančno lociranje, ob upoštevanju zagotavljanja varnih pogojev za delo, potrebna tako imenovana hladna zaustavitev elektrarne. Operativna posadka bo tako začela s postopki ohlajanja elektrarne,” so v elektrarni popoldne zapisali na spletni strani.

Po njihovih napovedih bodo po ohladitvi sistemov elektrarne v začetku prihodnjega tedna natančno locirali mesto puščanja in pripravili načrt potrebnih aktivnosti za njegovo odpravo.

V Neku so dopoldne za N1 povedali, da je sinoči operaterska posadka začela zmanjševanje moči. Danes zjutraj ob 5.30 je bila elektrarna zaustavljena in ekipe so lahko začele iskati vzrok odstopanja. Na naše vprašanje, kako dolgo bo trajala zaustavitev, v Neku ne morejo napovedati.

Podatki na spletni strani sistemskega operaterja prenosnega elektroenergetskega omrežja Eles kažejo (graf spodaj), da se je proizvodnja električne energije v Neku od včeraj zvečer zmanjševala, danes zgodaj zjutraj pa se je jedrska elektrarna popolnoma zaustavila.

V Neku so zagotovili, da puščanje nima vpliva na zaposlene, prebivalstvo in okolje ter je pod mejno vrednostjo.

Večino električne energije v slovenskem omrežju po zaustavitvi jedrske elektrarne danes dobimo iz hidroelektrarn in Termoelektrarne Šoštanj (Teš), še kažejo podatki Elesa.

Struktura proizvodnje električne energije
Struktura proizvodnje električne energije (Foto: Eles)

V Neku so že včeraj pojasnili, da je za natančno določitev izvora puščanja in nadaljnjih korakov za njegovo sanacijo potrebna zaustavitev elektrarne. Napovedali so, da bo zato operativna posadka začela kontrolirano postopno zmanjševanje moči. Ob zaustavitvi elektrarne se občasno lahko pojavlja sproščanje pare iz sekundarnega – nejedrskega dela elektrarne, ki je slišno v neposredni okolici. “Puščanje nima vpliva na zaposlene, prebivalstvo in okolje ter je pod vrednostjo, ki jo kot mejno določajo tehnične specifikacije,” so ob tem zapisali v jedrski elektrarni.

Težave so povezane s primarnim hladilnim krogom, ki je v celoti znotraj zadrževalnega hrama, posebne zaščitne zgradbe. Po zaustavitvi bodo poiskali vzrok puščanja in ga odpravili, so pojasnili.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje