V Velenju odprli inovacijski center: razvijali bodo aparate za ves svet

Gospodarstvo 13. Feb 202318:27 5 komentarjev
Hisense Europe je v Velenju odprl nov inovacijski center
N1

Hisense Europe je v Velenju uradno odprl nov inovacijski center. Lastnik Gorenja napoveduje, da bodo v njem potekale raziskave in razvoj gospodinjskih aparatov za Evropo, medtem ko bodo za potrebe globalnega trga razvijali kuhinjske in premijske aparate. Dogodka se je udeležila predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki je slovenske podjetnike pozvala, naj se opogumijo tudi v drugi smeri in vstopijo na "veliki potencialni kitajski trg".

Skupina Hisense je imela pred tremi leti 430 zaposlenih na področju raziskav in razvoja, oblikovanja in produktnega vodenja, razlaga Boštjan Pečnik, član uprave Hisense Europe, odgovoren za razvoj in raziskave. Danes je v tej kitajski skupini na področju razvoja zaposlenih 610 oseb, od teh jih je 470 v Sloveniji: “Število visokokvalificiranih kadrov v Sloveniji smo v zadnjih treh letih povečali za 130, kar je 40-odstotna rast. Zaposlovali smo v vseh oddelkih, še posebej pa na tistih področjih, ki so ključna za našo prihodno tehnološko konkurenčnost,” navaja Pečnik.b

Vodja razvoja in raziskav pri Hisense Europe pravi tudi, da so izzive iz obdobja pandemije dobro obvladovali in iz tega izšli kot zmagovalci. “V treh letih smo na evropskem trgu tržni delež povečali iz 3,3 odstotka na pet odstotkov, torej za več kot petdeset odstotkov. Lansirali smo številne nove generacije izdelkov, razvojne čase smo skrajšali za trideset odstotkov. Danes je tri četrtine našega prodajnega asortimaja mlajšega od treh let, četrtina pa bo nova v naslednjih dveh letih,” še napoveduje.

Zaživel je nov inovacijski center

Korak v smeri osveženih izdelkov in obenem večje konkurenčnosti je po besedah Boštjana Pečnika vzpostavitev novega inovacijskega centra v Velenju, ki je svoja vrata uradno odprl danes. Kot so pojasnili v podjetju iz Šaleške doline, bodo v centru potekale raziskave in razvoj gospodinjskih aparatov za vso Evropo, medtem ko bodo za potrebe globalnega trga razvijali kuhinjske in premijske aparate. “Razvoj tehnologije in aparatov bo potekal v Velenju, ne glede na to, kje bo potekala proizvodnja posameznih aparatov in kateremu trgu bodo namenjeni,” so ob odprtju še dejali v Hisense.

Boštjan Pečnik je prepričan, da so inovativni in kakovostni izdelki ključni za dosego njihovih ciljev, hkrati pa je pot do teh ciljev odvisna od zaposlenih. Strokovnjake v Velenju je član uprave Hisense Europe označil za vrhunske strokovnjake, ki znajo delati v medfunkcijskih timih, uporabljati vedno več metod agilnega razvoja, sodelovati na eni strani s fakultetami, na drugi strani z dobavitelji in imajo pri tem tudi ustrezno podporo vodstva. “Slovenija je danes globalni razvojni center skupine Hisense za razvoj kuhalne tehnike. To pomeni, da se tukaj razviti produkti ne proizvajajo samo v Sloveniji, ampak tudi v drugih državah. Nazadnje, pred nekaj mesecih v naši mehiški tovarni v mestu Monterrey, za ameriški trg. Poleg tega so naši inženirji odgovorni za razvoj vseh premijskih platform in tehnologij za blagovno znamko Asko in kot tretje, večino izdelkov, ki so namenjeni za evropski trg, je razvito prav v razvojnih oddelkih v Sloveniji,” je aktualne razmere še opisal Pečnik.

Sledijo še druge naložbe

Nov inovacijski center je le eden od projektov večje 39,3-milijonske naložbe Hisense Europe. Za to je velenjsko podjetje prejelo tudi državno spodbudo v višini 9,4 milijona evrov. Vodstvo kitajske skupine se je ob današnji otvoritvi zahvalilo predstavnikov slovenske države za “prepoznan inovacijski potencial investicijskih vlaganj v nove izdelke”.

Celotna naložba je stekla decembra lani, zaključek pa je predviden v letu 2024. Ob izgradnji novega objekta za inovativni center bodo denar namenili še za nakup in vgradnjo nove opreme in orodij, gradbena, obrtniška in inštalacijska dela in naložbe v neopredmetena sredstva. Dobrih 36 milijonov evrov bo podjetje namenilo za stroje in opremo.

Pirc Musar: Profili v Hisense Europe omogočajo večjo dodano vrednost

Otvoritve novega inovacijskega centra se je udeležila tudi predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar, ki je s predsednikom uprave Hisense Europe Hansonom Hanom uradno odprla inovacijski center. Kot je povedala, se je dogodka udeležila z veseljem, saj Hisense Europe po njenih besedah omogoča zaposlovanje mladih strokovnjakov oziroma inženirjev. “To so delovna mesta, ki ustvarjajo visoko dodano vrednost. Če ste poslušali predsednika vlade doktorja Goloba, je njegova želja, da se v Sloveniji dodana vrednost poveča na 60.000 evrov. Trenutno smo na 53.000 evrov. Nismo daleč, ampak ravno takšni profili, kot jih zaposluje Hisense Europe v Velenju, to omogočajo,” je dejala Pirc Musar.

Predsednica republike se je na obisku Velenja sestala tudi z upravo in inženirkama v podjetju. Po srečanju je izrazila veselje, da razmišljajo o zelenih tehnologijah, saj se, tako Pirc Musar, temu želi sama posvetiti v svojem predsedniškem mandatu. “Mladi so mi zagotovili, tudi tukaj v Velenju, da so vse tehnologije, ki jih razvijajo, zelene. Tega sem res neizmerno vesela.”

Nataša Pirc Musar pa se je dotaknila tudi sodelovanja slovenskih podjetij s Kitajsko. Kot je poudarila, Kitajska veliko investira po Evropi, medtem ko je Slovenija premalo pogumna, da bi šla investirat na Kitajsko. Po njenih besedah je razvojni potencial mogoč tudi z druge strani. “Upam, da bo ta investicija tukaj morda opogumila tudi kakšno slovensko podjetja, da se bo podalo na veliki kitajski trg. Tam imamo danes Hidrio, Krko, Pipistrel, ne vidim razloga, da ne bi tudi kakšno manjše slovensko podjetje, zbralo pogum in odšlo na ta veliki potencialni kitajski trg,” je sklenila predsednica in hkrati Hisense zaželela dober začetek v novem centru.

Celotno izjavo člana uprave Hisense Europe Boštjana Pečnika si lahko ogledate v spodnjem videu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje