Lastnik TikToka lani prihodek povečal za 70 odstotkov

Gospodarstvo 20. Jan 202216:04 > 16:05
ByteDance
Profimedia

Lastnik TikToka ByteDance je lani svoj skupni prihodek medletno povečal za 70 odstotkov na okoli 58 milijard dolarjev, poroča Reuters. Rast v lanskem letu je bila tako počasnejša kot leto pred tem, lani je namreč Kitajska poostrila regulacijo velikih tehnoloških podjetij.

Številke je podjetje razkrilo manjši skupini zaposlenih na internem srečanju, piše Reuters.

Skupni prihodek podjetja s sedežem v Pekingu se je leta 2020 povečal za več kot 100 odstotkov na 34,3 milijarde dolarjev.

ByteDance se na Reutersovo prošnjo za komentar še ni odzval.

Kitajska tehnološka podjetja lani z upočasnjeno rastjo

Kitajska tehnološka podjetja od Tencent Holdings do Alibaba Group so poročala o upočasnjeni rasti. Regulatorji so namreč uvedli nova pravila, ki urejajo njihovo delovanje in interakcijo z uporabniki. Tencent je v tretjem četrtletju zabeležil najpočasnejšo rast prihodkov, odkar je bil leta 2004 objavljen na borzi.

ByteDance je lani obdržal drugo mesto na kitajskem trgu spletnega oglaševanja, tržni delež tega podjetja znaša 21 odstotkov. Prvo mesto še vedno zaseda spletna trgovina Alibaba, tretje mesto pa pripada igralniškemu velikanu Tencent. Skupna rast prodaje spletnih oglasov na Kitajskem se je leta 2021 zmanjšala na 9,3 odstotka s 13,8 odstotka leto prej.

TikTok
PROFIMEDIA

ByteDance zmanjšal naložbeno vejo in reorganiziral podjetje

Tehnološka publikacija The Information je novembra lani poročala, da so se prihodki ByteDancea v letu 2021 povečali za približno 60 odstotkov na 400 milijard juanov oziroma 63,07 milijarde dolarjev.

ByteDance je eno največjih zasebnih tehnoloških podjetij na svetu. Z nedavnimi transakcijami na sekundarnem trgu zasebnega kapitala ga ocenjujejo na približno 300 milijard dolarjev, poroča Reuters. Po protimonopolnih prizadevanjih Pekinga je ByteDance nedavno zmanjšal svojo močno naložbeno vejo. Novembra se je podjetje reorganiziralo v šest poslovnih enot. To je bila največja organizacijska sprememba, odkar je maja z mesta izvršnega direktorja odstopil ustanovitelj ByteDance Zhang Yiming.

ByteDance ima poleg TikToka še kitajski ekvivalent aplikacije Douyin, zbiralnik novic Jinri Toutiao in platformo za pretakanje videov Xigua.

Leta 2021 so uporabniki v TikToku in Douyinu porabili približno 2,3 milijarde dolarjev. To predstavlja kar 77-odstotni skok na letni ravni.