Letalske družbe lahko začnejo z oddajo vlog za slovenske subvencije povezav

Gospodarstvo 04. Apr 202315:47 1 komentar
Letalo Air Serbia Brnik
Žiga Živulovič jr./BOBO

Javni razpis za večjo letalsko povezljivost Slovenije je bil danes objavljen v uradnem listu. Na podlagi tega bo država letalskim prevoznikom lahko podeljevala subvencije za začetek obratovanja novih prog za prevoz potnikov na slovenska letališča. Vloge lahko zainteresirani prevozniki oddajo do 4. maja.

Ministrstvo za infrastrukturo je v današnjem uradnem listu objavilo javni razpis za večjo letalsko povezljivost Slovenije. Država bo lahko na njegovi podlagi letalskim prevoznikom podelila subvencijo za začetek obratovanja novih prog za prevoz potnikov na slovenska letališča. Zainteresirani prevozniki lahko vloge oddajo do 4. maja.

Predmet javnega razpisa je dodelitev državne pomoči tem prevoznikom, za kar je Slovenija že dobila zeleno luč Evropske komisije. Letalske proge, upravičene do sofinanciranja, so določene v programu za večjo letalsko povezljivost, ki ga je ministrstvo za infrastrukturo oblikovalo z ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport.

Subvencioniranje pristojbin

Program predvideva subvencioniranje petdeset odstotkov letaliških pristojbin na treh mednarodnih letališčih Brnik, Maribor in Portorož za prevoznike, ki bodo vzpostavili lete na razpisanih povezavah. Upravičeni prevozniki bodo subvencije prejeli na podlagi trimesečnih poročilih o opravljenih letih in o številu prepeljanih potnikov.

Po programu je na prvem prednostnem seznamu skupno deset prog, in sicer štiri za lete na končno destinacijo – Bruselj, Skopje, Praga in Berlin -, ter šest za lete na letališča, od koder bodo lahko potniki leteli naprej, to so Dunaj, Koebenhavn, Atene, Madrid, Amsterdam in Helsinki.

Če bodo sredstva po prvem krogu ostala, bodo razpisali subvencije za povezave z Rimom, Stockholmom, Oslom, Barcelono, Lizbono, Prištino in Parizom. Če bo ostalo še kaj sredstev, jih bodo razpisali še za destinacije na ozemlju skupnega evropskega zračnega prostora (ECAA), kamor sodijo države EU, Norveška in Islandija ter Albanija, BiH, Severna Makedonija, Črna gora, Srbija in Kosovo.

letalo
Foto: PROFIMEDIA

Skupno na voljo 16,8 milijona evrov

Program predvideva subvencioniranje povezav tri leta. Na voljo bo 5,6 milijona evrov letno, skupno torej 16,8 milijona evrov. Sredstva so v proračunu ministrstva za infrastrukturo že zagotovljena.

Upravičenci do pomoči so letalski prevozniki z veljavno operativno licenco, ki jo je izdala država EU ali država ECAA, ki opravljajo mednarodni redni zračni prevoz potnikov in ki niso v postopku vračanja neupravičeno prejete državne pomoči. V razpisu so podrobneje navedeni pogoji, ki jih morajo upravičenci izpolnjevati.

Odpiranje prejetih vlog ne bo javno. To bo izvedla komisija za dodelitev pomoči v roku petnajst dni od poteka roka za vložitev vlog. Vlagatelje nepopolnih vlog bo komisija v osmih dneh pozvala k dopolnitvi. Komisija bo z merili za ocenjevanje vlog, ki so podrobneje navedena in ovrednotena v razpisu, obravnavala vse formalno popolne vloge.

Vlagatelji bodo o izidu izbirnega postopka obveščeni najkasneje v roku trideset dni od odpiranja vlog. Zoper sklep ni pritožbe, je pa možen upravni spor. Izbrane upravičence bo nato ministrstvo pozvalo k podpisu pogodbe, rezultate javnega razpisa pa bo objavilo na svoji spletni strani, izhaja iz razpisa.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje