Letna stopnja inflacije v evroobmočju marca pri 6,9 odstotka

inflacija
PROFIMEDIA

Evropski statistični urad je letno stopnjo inflacije v območju evra marca izračunal pri 6,9 odstotka. V primerjavi s februarjem se je letna stopnja inflacije v preteklem mesecu znižala v 25 državah članicah, v dveh pa se je zvišala.

Letna stopnja inflacije v območju evra se je marca ustavila pri 6,9 odstotka, potem ko je bila februarja pri 8,5 odstotka, je v drugi oceni izračunal evropski statistični urad Eurostat. V celotni EU se je rast cen življenjskih potrebščin umirila z 9,9 odstotka na 8,3 odstotka.

Najnižje stopnje inflacije so zabeležili Luksemburg (2,9 odstotka), Španija (3,1 odstotka) in Nizozemska (4,5 odstotka). Najbolj so se na drugi strani povzpele cene na Madžarskem (25,6 odstotka), v Latviji (17,2 odstotka) in na Češkem (16,5 odstotka).

V primerjavi s februarjem se je letna stopnja inflacije marca znižala v 25 državah članicah, v dveh pa se je zvišala.

Najbolj so rast cen življenjskih potrebščin marca spodbujale cene živil, alkoholnih pijač in tobačnih izdelkov, ki so k letni stopnji inflacije prispevale 3,12 odstotne točke. Sledijo storitve (2,10 odstotne točke), industrijski proizvodi brez energentov (1,71 odstotne točke), zavirali pa so jo energenti (-0,05 odstotne točke).

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.