Ljubljanski Danfoss zaradi izpada ruskega trga odpustil 11 ljudi

Gospodarstvo 11. Nov 202216:32 4 komentarji
Aleksander Zalaznik, Danfoss
Borut Živulović/Bobo

V podjetju Danfoss Trata, ki ima proizvodni enoti v Ljubljani in Kamniku, so v zadnjih tednih odpustili 11 ljudi. Razlog je izpad ruskega trga, kjer je slovenska enota multinacionalke ustvarjala dobro četrtino prihodkov. V podjetju upajo, da bodo manjko nadomestili z večjo prodajo v Evropi.

Podjetje Danfoss, ki velja za eno od bolj naprednih industrijskih podjetij v Sloveniji in je lani beležilo 25-odstotno rast prihodkov (na 145 milijonov evrov), odpušča. “V proizvodnji vedno zagotavljamo ravno pravo število zaposlenih glede na obseg naročil. Ta je od leta 2009 dalje v glavnini rasel, posledično se je povečevalo tudi število zaposlenih. Letos se je situacija obrnila, zaradi česar smo morali 11 zaposlenim v proizvodnji prekiniti delovno razmerje,” pravijo v podjetju, ki ga vodi Aleksander Zalaznik. Konec lanskega leta so imeli 524 zaposlenih.

Podjetje proizvaja sisteme za regulacijo daljinskega ogrevanja in hlajenja stavb. Kot pravijo, se je količinska prodaja letos zmanjšala, kar je predvsem posledica izpada ruskega trga. To navajajo tudi v poleti objavljenem letnem poročilu: “Leto 2022 smo začeli izredno pozitivno z visokimi naročili in visoko proizvodnjo. Žal pa se je situacija 24. februarjem 2022 z napadom Rusije na Ukrajino drastično spremenila. Od 25 do 30 odstotkov proizvodnje namreč izvozimo v Rusijo, v katero pa so vse dobave do nadaljnjega ustavljene.”

Ker imajo manj naročil, obenem pa visok nivo zalog, so proizvodni plan za naslednje tri mesece znižali in prekinili delovno razmerje z 11 zaposlenimi, pravijo v podjetju. A dodajajo, da obeti morda vendarle niso tako slabi in da bi lahko energetska kriza zanje postala priložnost. “Delamo vse, kar je v naši moči, da nadomestimo izpad ruskega trga s prodajo na drugih trgih. Energetska kriza zaradi pomanjkanja plina v Evropi je pospešila prenovo sistemov ogrevanja, zato predvidevamo, da bomo lahko z rastjo povpraševanja v Evropi popolnoma nadomestili izpad ruskega trga.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje