Mariborčani bodo lahko dobili energetske vavčerje v vrednosti 15 evrov

Gospodarstvo 17. Dec 202106:18 > 09:03 1 komentar
Plin, energenti,
BOBO

Mariborski mestni svetniki so na včerajšnji seji večinsko podprli predlog, da najranljivejšim občanom ponudijo pomoč pri soočanju s podražitvami ogrevanja v obliki energetskih vavčerjev. V začetni fazi bo ta denarna pomoč na posameznika znašala 15 evrov.

Potem ko so na prejšnji redni seji že odobrili 30-odstotno občinsko subvencijo dveh položnic za gospodinjstva pri Energetiki Maribor, so mariborski mestni svetniki pomoč osredotočili še na socialno šibkejše občane. “Iskali smo pot, kako nasloviti tiste, ki so te pomoči dejansko potrebni. V vsakem primeru gre za nek kompromis, saj popolnoma pravične in enakopravne rešitve ne bomo našli. V vsakem primeru smo kot skupnost primorani pomagati someščanom,” je dejal župan Saša Arsenovič.

Vavčerje v višini 15 evrov, kolikor približno znaša tudi subvencija na posameznika pri Energetiki Maribor, bodo delili prek občinske humanitarne komisije v sodelovanju s humanitarnimi organizacijami in centrom za socialno delo. Zaenkrat so v občinskem proračunu v ta namen zagotovili 200.000 evrov. “Pomoč smo vezali na posameznika, kar pomeni, da bo gospodinjstvo dobilo več kot 15 evrov,” je še povedal župan.

V opozicijski Listi za pravičnost in razvoj (LPR) so ocenili, da gre v tem primeru “za največje ponižanje občanov v zgodovini Maribora, saj bodo morali za 15 evrov prositi in stati v vrsti”. “To je miloščina,” je dodal Milan Mikl iz Liste Franca Kanglerja – NLS. “Ne norčujmo se iz ljudmi s temi 15 evri političnega bonbončka,” je dejala tudi Vladimira Cokoja iz SDS.

Namesto županovega predloga so v LPR predlagali pomoč v višini 50 evrov za vsa gospodinjstva Mestne občine Maribor, ki bi jih lahko koristili za katerokoli položnico javne gospodarske službe v mestu. “Menimo, da je to edino pravično. Pomagamo vsem občanom in jih s tem ne ponižujemo,” je dejal Stojan Auer iz te svetniške skupine.

Saša Arsenović
Foto: Miloš Vujinović/BOBO

Za županov predlog za vavčer za posameznika po 15 evrov je na koncu glasovalo 20 mestnih svetnikov, trije so bili proti, ostali niso glasovali. Obenem je 18 mestnih svetnikov podprlo predlog LPR za pomoč v višini 50 evrov, zato ga bo mestna uprava morala preučiti.

Mestni svet je danes dobil novega člana. Namesto Tine Komočar iz liste Arsenovič za Maribor, ki je odstopila iz osebnih razlogov, je svetniški sedež zasedel Jurček Legvart.

Dve uri brezplačnega parkiranja pri Pohorski vzpenjači

Mestni svetniki so sprejeli tudi odlok o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za del območja ob Lavričevi ulici na Lentu, kjer namerava zasebni vlagatelj graditi večnadstropni stanovanjsko-poslovni objekt. Zanj je glasovalo 28 od skupno 45 članov mestnega sveta, šest jih je bilo proti.

Z novim odlokom o občinskih cestah pa so med drugim ukinili brezplačno parkiranje za električne avtomobile, s čimer želijo po besedah predstavnika občinskega urada za komunalo Aleša Klinca doseči večjo pretočnost na teh parkirnih mestih ter tako omogočiti parkiranje večjemu številu vozil. Se pa uvaja dve uri brezplačnega parkiranja pri Pohorski vzpenjači.

Predstavnik Liste kolesarjev in pešcev Josip Rotar je na začetku seje pozval mestne svetnike k spoštljivemu dialogu. Na koncu predhodne redne seje je namreč eden od mestnih svetnikov ostro napadel mestno svetnico iz njihove politične skupine. “Ostro obsojamo necivilizirano komunikacijo določenih mestnih svetnikov, sploh pa konkreten fizični napad. Pozivamo k večji strpnosti in spoštovanju različnih mnenj,” je dejal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje