Matoz še do funkcije v DUTB

Gospodarstvo 22. Jul 202117:42 > 18:39 1 komentar
Franci Matoz
Žiga Živulović Jr./BOBO

Po tem ko sta z mesta neizvršenega direktorja DUTB odstopila Franc Dover in Marko Tišma, je vlada na njuni mesti imenovala Francija Matoza in Gregorja Planteua.

Novi neizvršni direktor DUTB bo, kot je prvo poročalo Delo, Franci Matoz, odvetnik predsednika vlade Janeza Janše in stranke SDS.

Na seji upravnega odbora DUTB je v torek najprej odstopil Franc Dover, predsednik upravnega odbora DUTB.

Po Doverju je odstopil še drugi neizvršni direktor DUTB Marko Tišma. Tišmo naj bi na DUTB nadomestil Gregor Planteu, vladni pooblaščenec v Mercatorju in tako kot Tišma iz kvote stranke SMC. Po informacijah N1 je Tišma že nekaj časa razmišljal o odstopu, neizvršni direktor pa je bil od 14. decembra 2018.

Dover na DUTB pet mesecev

Kot smo poročali, je bil Dover, sicer direktor mariborske Snage in predsednik nadzornega sveta HSE, na DUTB vsega pet mesecev. Uradni razlogi za njegov odstop niso znani, kot smo poročali pa so viri N1 med drugim dopuščali tudi možnost, da gre za “prerazporejanje kadrov SDS.”

Vlada je Doverja imenovala dan po tem, ko je z istega mesta razrešila dolgoletnega direktorja Pošte Slovenije Borisa Novaka. Novak je bil član stranke SDS in je dolga leta veljal za zvest in preverjen kader stranke. Po informacijah N1 ga je vlada s položaja v DUTB razrešila zaradi po njenem preslabega sodelovanja pri kazenskem ovajanju medijskega mogotca Martina Odlazka. Po informacijah N1 je imel Novak pri tem zadržke pravne narave, ki so izhajali iz pogodbe med družbo Salomon in DUTB, ki je 45 odstotni lastnik Salomona, ene ključnih družb v Odlazkovem medijskem imperiju. Ta se po nedavnem nakupu Primorskih novic zdaj še z nakupom Večera krepi.

V ozadju boj za obvladovanje institucije

Kot smo že poročali, naj bi bili spori na DUTB povezani tudi z imenovanjem Roberta Rožiča v polni mandat na položaju glavnega izvršnega direktorja, za kar Rožič (ki prav tako velja za kader stranke SDS) z izjemo Doverja ni imel podpore. Portal Necenzurirano je poročal, da je v ozadju boj za obvladovanje institucije, ki ima še vedno v lasti za več kot pol milijarde evrov nepremičnin, lastniških deležev v podjetjih in drugega premoženja. Rožič naj bi že pred časom od upravnega odbora zahteval, naj z mesta izvršnega direktorja razreši Mateja Pirca, nekdanjega šefa SDH v času vlade Alenke Bratušek, za katerega po informacijah N1 velja, da je pod okriljem stranke NSi, pa do glasovanja o tem ni prišlo.

Med pomembnejšimi razlogi za napetosti, ki se po informacijah N1 krešejo tudi med koalicijskima strankama SDS in NSi, naj bi bil tudi T-2 v lasti poslovneža Jurija Krča. Portal Necenzurirano je poročal, da je DUTB podjetju T-2 (kjer je DUTB eden večjih upnikov) v času Doverja grozil s stečajem, kar naj bi bil eden od razlogov za nasprotovanje NSi imenovanju Rožiča v polni mandat na položaju glavnega izvršnega direktorja DUTB.

Direktor T-2 Jure Valjavec  je pred dobrim mesecem postal član nadzornega sveta Zavarovalnice Triglav, kamor naj bi prišel prav iz kvote NSi.

Mandat do konca leta 2022

Nova neizvršna direktorja sta bila imenovana z današnjim dnem. Glede na to, da se življenjska doba DUTB zaključi 31. decembra 2022, se tudi mandat obeh zaključi s tem datumom.

Na mestih neizvršnih direktorjev v DUTB sta še Aleksander Lozej in Alenka Urnaut Ropoša.

Franci Matoz, dolgoletni odvetnik predsednika stranke SDS, je pred kratkim postal tudi predsednik nadzornega sveta Luke Koper, podpredsednik nadzornega sveta Slovenskih železnic. Poleg tega je v nadzornem svetu Meje Šentjur, kjer je upnik DUTB, s Telekomom Slovenije pa ima sklenjeno pogodbo o izvajanju pravnih storitev.

V DUTB sicer iščejo glavnega izvršnega direktorja. Na razpis, ki je bil objavljen konec junija, iztekel pa se je 15. julija, je prispelo šest prijav. Postopek je v teku, so dodali. Glavnega izvršnega direktorja DUTB bodo imenovali neizvršni direktorji. Mesti v izvršnem vodstvu zasedata Robert Rožič, ki je bil aprila imenovan za vršilca dolžnosti glavnega izvršnega direktorja, in Matej Pirc. Še eno mesto se je izpraznilo po aprilskem odpoklicu Dimitrija Picige.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje