Matoz v nadzorni svet Mladinske knjige pošilja Možino in nekdanjo sodelavko

Gospodarstvo 21. Mar 202218:43 > 22. Mar 2022 13:52 1 komentar
Franci Matoz
Žiga Živulović Jr./BOBO

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) - predsednik njenega upravnega odbora je Franci Matoz - za nova nadzornika Mladinske knjige Založbe predlaga voditelja na TV Slovenija Jožeta Možino ter nekdanjo pripravnico v Matozovi odvetniški pisarni Nino Marin, ki bo s tem dobila še tretje nadzorniško mesto v državnih podjetjih. Obenem bi z nadzorniškega položaja odpoklicali Andreja Božiča, ki pravi, da mu razlogi za to niso znani.

Mladinska knjiga Založba ima trenutno zapolnjeni le dve od štirih nadzorniških mest, predvidenih za predstavnike kapitala (še dve zasedata predstavnika delavcev). Po odstopu Žige Gregorinčiča in poteku mandata Mateju Pircu iz Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) sta v nadzornem svetu ostala Andrej Božič in Peter Kavčič. Iz danes objavljenega sklica skupščine pa izhaja, da DUTB predlaga, da se odpokliče še Božiča, za nove nadzornike pa imenuje Pirca ter televizijskega voditelja Jožeta Možino in pravnico Nino Marin.

Božič je za N1 dejal, da mu razlogov za odpoklic ni nihče pojasnil, s predlogom DUTB je bil seznanjen na seji nadzornega sveta, kjer so obravnavali predlog sklica skupščine. “Menim, da smo delali dobro in da smo imeli pogoje za neodvisno delo. Podjetje smo popeljali iz izgube v dobiček,” nam je dejal, a poudaril, da ima lastnik pravico imenovati nadzornike po lastni želji. “Z zanimanjem bom spremljal nadaljnje delo in upam, da bo moj naslednik še bolj strokoven in profesionalen.” Za njegovo razrešitev bo DUTB sicer na skupščini potrebovala 75-odstotno večino.

Možina brez nadzorniških izkušenj

DUTB v predstavitvi Možine v predlogu sklica skupščine ne navaja konkretnih nadzorniških izkušenj. Družba piše, da je zgodovinar, sociolog in novinar z doktoratom iz zgodovine, da je bil med letoma 2006 in 2010 direktor TV Slovenija, kjer je še danes zaposlen.

“Je znan avtor več dokumentarnih filmov, za katere je prejel tudi številne nagrade. Ima široko humanistično izobrazbo in medijsko prakso. Trenutno je podpredsednik združenja novinarjev in publicistov in član njihovega častnega razsodišča. Njegovo osnovno vodilo delovanja je interes slovenske države na gospodarskem kot tudi na širšem družbenem, še posebej kulturnem področju,” DUTB navaja v predlogu.

Sekretarka pri Širclju, direktorica, nadzornica treh podjetij

Nina Marin pa je po navedbah v predlogu 30-letna magistrica prava, trenutno zaposlena kot sekretarka v kabinetu ministra za finance Andreja Širclja, kjer po pooblastilu opravlja tudi delo vršilke dolžnosti vodje službe za pravne zadeve.

“Je pa tudi direktorica družbe Istrabenz. Svoje bogate izkušnje je pridobivala na študiju, tako v Sloveniji kot tudi v tujini, na univerzi Kingston v Londonu. Po zaključenem študiju je izkušnje pridobivala v odvetniški pisarni,” še piše v predlogu. Ime pisarne v predlogu ni navedeno, po navedbah v življenjepisu, objavljenem na spletu, pa je bila Marin med letoma 2018 in 2020 odvetniška pripravnica v Matozovi odvetniški pisarni.

V predlogu je navedeno še, da je od novembra nadzornica železničarskega gradbenega podjetja SŽ-ŽGP, od lani pa tudi Stanovanjskega sklada Republike Slovenije. Z zasedbo nadzorniškega stolčka v Mladinski knjigi Založba bi torej Marin izpolnila kvoto treh nadzorniških položajev, kolikor jih ima lahko posameznik. “S svojim znanjem in izkušnjami bo pripomogla k strokovnemu in učinkovitemu delu nadzornega sveta,” je navedeno na koncu predloga za njeno imenovanje v NS Mladinske knjige Založba.

DUTB nameravala prodati, zdaj prevzema

DUTB, ki je 51-odstotna lastnica Mladinske knjige Založba, je sicer februarja objavila prevzemno namero. Prej je bila predvidena njena prodaja, a si je DUTB nato premislila in prejšnji mesec objavila prevzemno namero za 1,232 milijona navadnih delnic, ki še niso v njeni lasti.

Leta 2019 je imela Mladinska knjiga Založba 69 milijonov evrov prihodkov, leta 2020 pa so (zaradi epidemije) ti padli na 60 milijonov evrov. Za lansko leto še ni rezultatov. Se je pa v zadnjih letih družba po besedah sogovornikov razdolžila in iz izgub prešla v zeleno.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje