Ministrica Fajon: “Našim podjetnikom smo olajšali vstop na uzbeški trg”

Gospodarstvo 08. Feb 202317:026 komentarjev
Tanja Fajon podpisala sporazum o gospodarskem sodelovanju z Uzbekistanom
MZEZ_RS/TWITTER

Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon je med obiskom Uzbekistana podpisala sporazum o gospodarskem sodelovanju med državama. Ob tem je poudarila, da nekatera slovenska podjetja že delujejo v Uzbekistanu, drugim pa bo sporazum pomagal odpreti vrata na ta perspektivni srednjeazijski trg.

Zunanja ministrica Tanja Fajon je v okviru obiska v Uzbekistanu s podpredsednikom vlade za investicije in ekonomske odnose s tujino Žamšidom Khodajevim podpisala sporazum o gospodarskem sodelovanju med državama. Njegov namen je krepitev gospodarskega sodelovanja s to vodilno srednjeazijsko državo, so sporočili z zunanjega ministrstva.

“Odnosi med državama se razvijajo na številnih področjih. Pri gospodarstvu beležimo še poseben interes, kar potrjuje dejstvo, da je prav Uzbekistan naš največji zunanjetrgovinski partner v srednji Aziji,” so na ministrstvu povzeli besede zunanje ministrice, ki jo spremljajo 12-članska delegacija gospodarstvenikov in predstavniki javne agencije Spirit.

Nekatera podjetja v delegaciji že delujejo v Uzbekistanu, drugim bo sporazum pomagal odpreti vrata na ta perspektivni srednjeazijski trg. “Veseli me, da smo danes s slovenskimi podjetji in uzbeškim podpredsednikom vlade identificirali konkretne korake. Našim podjetnikom smo na ta način olajšali vstop na uzbeški trg,” je povedala ministrica.

Ob tej priložnosti so pripravili tudi slovensko-uzbeški poslovni forum. Podpredsednik Khodajev je zagotovil interes in podporo uzbeške vlade slovenskim gospodarskim projektom.

Slovensko zunanjo ministrico je v Taškentu sprejel tudi minister za zunanje zadeve Bahtijori Saidov. Zavzela sta se za krepitev političnega dialoga med državama ter izrazila interes za krepitev sodelovanja na dvostranskem in multilateralnem področju. Izmenjala sta tudi stališča o aktualnih izzivih na področju zunanje politike in aktualnem dogajanju v regiji.

V četrtek se bo ministrica Fajon srečala še z ministrom za investicije, industrijo in trgovino Kudratovom Lazizom, obisk v Uzbekistanu pa zaključila s predavanjem na Univerzi za svetovno gospodarstvo in diplomacijo. V petek bo obiskala Kirgizistan.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

 

Komentari

Vaš komentar