Ministrstvo prodaja dve počitniški hiški v hrvaški Istri

Gospodarstvo 15. Jul 202314:25 11 komentarjev
Hiša dražba Dajla
Ministrstvo za javno upravo

Konec meseca bosta potekali dražbi za počitniški hiški v naselju Dajla pri Novigradu. Hiški na dražbi prodaja ministrstvo za javno upravo, izklicna cena za posamezno nepremičnino pa je 110.000 evrov. Ker sta hiški v zelo slabem stanju, ministrstvo vsem, ki bi jih zanimal nakup, odsvetuje vstop vanju.

Ministrstvo za javno upravo bo 25. julija organiziralo dve spletni dražbi, na katerih bodo prodajali dve počitniški hiški v naselju Dajla blizu Novigrada. Izklicna cena za posamezno nepremičnino znaša 110.000 evrov.

Nepremičnini ležita v manjšem naselju hišk, v neposredni bližini regionalne ceste med Umagom in Novigradom. Obe hiški sta pritlični in v slabšem stanju.

Prva ima neto tlorisno površino 58,4 kvadratnega metra, od tega je 31,7 kvadratnega metra bivalne površine. Malo manj kot 14 kvadratnih metrov predstavlja garaža, 12,8 kvadratnega metra pa pokrita terasa.

Druga hiška je nekoliko večja in meri skupno 61,4 kvadratnega metra. Od tega bivalna površina znaša 37 kvadratnih metrov, garaža 14,1 kvadratnega metra in pokrita terasa 10,3 kvadratnega metra.

Celotno zemljišče prve hiške skupno znaša 351 kvadratnih metrov, druge pa 332 kvadratnih metrov. Dvorišče obeh je travnato, na ministrstvu še navajajo v opisu za dražbo.

Ni znano, kdaj sta bili hiši zgrajeni

Kdaj sta bili hiški zgrajeni, ni znano, ministrstvo za javno upravo pa ocenjuje, da so ju zgradili okoli leta 1967. Hiški sta še v prvotnem stanju in zapuščeni ter v slabem stanju. Po mnenju ministrstva sta potrebni temeljite obnove.

V opisu za dražbo še navajajo, da so stene v počitniških hiškah prekrite s plesnijo, prav tako pa so slabše ohranjena okna, nekatera pa so delno razbita.

Nepremičnini se nahajata približno 500 metrov od morja, stojita pa v manjšem počitniškem naselju.

Na ministrstvu poudarjajo, da pri obeh nepremičninah ni urejen katastrski vpis, ob tem pa ni pravno urejen dostop do nepremičnin. Dovozna pot namreč poteka preko zemljišča, ki je v zasebni lasti fizičnih oseb, služnost dostopa pa ni urejena v zemljiški knjigi.

Hiša 1 dražba MJU Hiša 1 dražba MJU
Ministrstvo za javno upravo
Hiša 1 dražba MJU Hiša 1 dražba MJU
Ministrstvo za javno upravo
Hiša 1 dražba MJU Hiša 1 dražba MJU
Ministrstvo za javno upravo
Hiša 2 MJU Hiša 2 MJU
Ministrstvo za javno upravo
Hiša 2 MJU Hiša 2 MJU
Ministrstvo za javno upravo
Hiša 2 MJU Hiša 2 MJU
Ministrstvo za javno upravo

Hiški si je mogoče ogledati, a ministrstvo odsvetuje vstop vanju

Dražbi bosta na spletni strani ministrstva za javno upravo potekali 25. julija ob 10. in 13. uri, na e-dražbo pa se je potrebno prijaviti do 20. julija. 11.000 evrov varščine morajo zainteresirani poravnati do 18. julija.

Nepremičnini se prodajata po načelu videno – kupljeno, zato morebitnih reklamacij ne bodo upoštevali, opozarjajo na ministrstvu, ki prav tako ne jamči za izmere površin, niti za njihov namen uporabe. Nepremičnini si je mogoče tudi ogledati, saj sta prosto dostopni, zato lahko zainteresirani ogled izvedejo samostojno, na lastno odgovornost, navajajo na ministrstvu in dodajajo, da zaradi slabega stanja zgradbe vstop vanjo odsvetujejo.

“Kupec sam prevzema obveznost odprave morebitnih pomanjkljivosti v zvezi s kvaliteto in obsegom predmeta prodaje,” še dodajajo. Kupec bo moral ob doseženi ceni na dražbi, ta se bo dvigovala po 1.000 evrov, poravnati še 3-odstotni davek na promet z nepremičninami in vse stroške v zvezi s prenosom lastništva na predmetu javne dražbe – overitve, takse, vpis v zemljiško knjigo in drugo.

Dolgo reševali težave z vpisom v zemljiško knjigo

Ministrstvo je do nepremičnin prišlo preko Službe državnega knjigovodstva (SDK), ki je leta 1970 hiški kupilo od družbe SGP Grosuplje, so poročale Finance. Ministrstvo za javno upravo je s prodajo oziroma dražbo hišk čakalo skoraj 20 let, saj so dolgo čakali na vpis v zemljiško knjigo. Kot še poročajo Finance, so se na ministrstvu za prodajo odločili, ker v objektih brez temeljite prenove ne bi mogli izvajati počitniške dejavnosti, ob tem pa so trenutne razmere na nepremičninskem trgu ugodne.

Ministrstvo je sicer nepremičnini predvidelo za prodajo že leta 2002, ko je tudi prodalo eno od hišk, vendar se je zaradi neurejenega zemljiškoknjižnega stanja zapletlo, zato so počakali do konca postopkov vpisa v zemljiško knjigo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje