Prihajajo nove cene dizla in bencina: se splača pohiteti ali počakati?

Gospodarstvo 15. Jul 202308:17 1 komentar
Bencinska črpalka
Foto: PROFIMEDIA

V torek se bodo spet spremenile cene goriv. Je bolje, da bencinski servis obiščete še pred 18. julijem ali s polnjenjem rezervoarja še malo počakate?

Vlada vsakih 14 dni sporoči nove cene goriv, ki veljajo na bencinskih črpalkah, ki ne ležijo ob avtocestah in hitrih cestah.

Nova sprememba cen goriv bo 18. julija. Po izračunu Financ – ob predpostavki, da vlada ne bo spremenila uredbe, ki določa cene goriv – bo cena 95-oktanskega neosvinčenega bencina ostala približno ista, cena dizelska goriva pa se bo nekoliko dvignila.

Manjši skok napovedujejo pri bencinu. Cena za liter naj bi ostala blizu zdajšnje, ki znaša 1,444 evra.

Večja razlika pa se obeta pri dizelskem gorivu. Po napovedi Financ naj bi se cena z zdajšnjih 1,481 evra za liter povzpela na 1,495 evra za liter. Pri polnjenju 50-litrskega rezervoarja bi razlika znašla 0,7 evra.

Finance v svojem izračunu opozarjajo, da se je formula za reguliranje cen v zadnjem letu in pol večkrat spreminjala.

Vlada konec junija podaljšala delno regulacijo

Vlada je sicer cene goriva delno začela regulirati znova konec lanskega junija. Uredba je veljala do 20. junija, vlada pa je veljavnost uredbe podaljšala za eno leto.

Cene 95-oktanskega bencina in dizla na bencinskih servisih zunaj avtocest se od 21. junija lani v Sloveniji vnovič izračunavajo na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar-evro.

Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov. V začetku lanskega septembra je bila vnovič uvedena tudi regulacija cene kurilnega olja.

Marže trgovcev so v skladu z vladno uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov omejene na največ 0,0983 evra za liter dizla in največ 0,0994 evra za liter 95-oktanskega bencina ter za kurilno olje pri največ 0,08 evra za liter.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje