Ministrstvo za finance objavilo razpis za dva člana nadzornega sveta SDH

Gospodarstvo 15. Jul 202214:00 0 komentarjev
SDH
Žiga Živulović jr./BOBO

Ministrstvo za finance je objavilo javni razpis za dva člana nadzornega sveta družbe Slovenski državni holding (SDH), potem ko so poslanci prejšnji mesec na predlog vlade iz nadzornega sveta odpoklicali Boža Emeršiča in Leona Cizlja. Strokovna komisija, ki bo pripravila predlog ustreznih kandidatov, bo prijave sprejemala do 16. avgusta do 12. ure.

Nova člana nadzornega sveta SDH, ki ju bo imenoval državni zbor na predlog vlade, bosta izvoljena za pet let z možnostjo enkratne ponovne izvolitve, je razvidno iz razpisa, objavljenega na spletni strani ministrstva.

Kandidati morajo biti strokovnjaki na enem od naslednjih področij: finance, korporativno upravljanje, upravljanje obveznosti in premoženja ali korporacijsko pravo, prijavo pa morajo oddati preko elektronske pošte.

Med drugim morajo imeti kandidati najmanj deset let ustreznih delovnih izkušenj iz vodenja ali upravljanja gospodarskih družb, ne smejo biti člani organa vodenja ali nadzora v družbi, v kateri ima SDH večinski delež ali prevladujoč vpliv, prav tako pa ne smejo imeti ali v zadnje pol leta niso imeli funkcije v politični stranki, na katero so bili voljeni ali imenovani.

Poslanci so konec junija na izredni seji na predlog vlade kljub nasprotovanju opozicije iz nadzornega sveta SDH odpoklicali Boža Emeršiča in Leona Cizlja, saj omenjena po navedbah vlade ne izpolnjujeta pogojev, ki izhajajo iz zakona o SDH.

Emeršič po navedbah vlade ne izpolnjuje pogoja iz zakona o SDH, po katerem član nadzornega sveta holdinga ne sme biti v poslovnem razmerju z gospodarsko družbo s kapitalsko naložbo države ali z njo povezano družbo. Emeršič je 22. aprila 2021 nastopil položaj direktorja 2TDK.

Cizelj pa po navedbah vlade že v času imenovanja ni izpolnjeval pogojev zakona, ki določajo, da mora imeti član nadzornega sveta SDH najmanj 10 let ustreznih delovnih izkušenj iz vodenja ali upravljanja gospodarskih družb in pri svojem delu dosega dobre, primerljive rezultate.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!