Mobilne banke po priljubljenosti med Slovenci prehitele spletne

Gospodarstvo 30. Okt 202108:29 0 komentarjev
mobilna banka
Profimedia

Vedno več Slovencev uporablja mobilne banke, ki omogočajo poslovanje z banko in plačevanje položnic prek telefona. Po številu uporabnikov so mobilne banke že prehitele spletne banke.

Mobilno bančništvo, ki omogoča poslovanje z banko prek mobilnega telefona kjerkoli in v vsakem trenutku, uporablja vedno več Slovencev. V sektorju gospodinjstev je njihovo število sredi letošnjega leta že preseglo število uporabnikov spletne banke. Povečuje se tudi vrednost plačil, opravljenih v mobilni banki.

V drugem četrtletju je v Sloveniji mobilno banko uporabljalo 1.041.918 fizičnih oseb in samostojnih podjetnikov, spletno pa 1.011.274, je razvidno iz podatkov Banke Slovenije. V tretjem četrtletju se je razkorak še povečal.

Skupno število uporabnikov spletne banke je sicer še vedno večje od števila uporabnikov mobilne banke, predvsem zaradi večje uporabe spletne banke med pravnimi osebami.

Hitro se povečuje tudi vrednost plačil, opravljenih prek aplikacij mobilnega bančništva na pametnih telefonih – v tretjem četrtletju je skupna vrednost plačil v Sloveniji in v tujino znašala nekaj več kot dva milijona evrov. To je sicer še vedno le 3,3 odstotka vseh plačil, ki so bila v tem času opravljena v spletni banki.

V Sloveniji je prvo spletno banko za fizične osebe pod imenom SKB net septembra 1997 ponudila SKB banka. Največja slovenska banka NLB je svojo spletno banko za fizične osebe NLB Klik odprla leta 1999. Danes elektronsko bančništvo tako za fizične kot za pravne osebe ponujajo praktično vse banke v Sloveniji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!