AmCham poslovni zajtrk: “Pri skrbi za planet moramo začeti pri nas samih”

Gospodarstvo 23. Sep 202108:25 > 13:28 0 komentarjev
Antarktika
Profimedia

Na panelu ameriške gospodarske zbornice AmCham Slovenia Business Bridge o podnebnih spremembah je ob predsedniku uprave NLB in predsedniku AmChama Blažu Brodnjaku med drugim sedel Robert Swan, prvi človek, ki je prehodil tako severni kot južni pol. Na naslednjo ekspedicijo se bo odpravil marca 2022.

Ameriška gospodarska zbornica v sodelovanju z javno agencijo Spirit Slovenija organizira poslovno konferenco Slovenia Business Bridge, ki letos poteka šestič.

Danes je v okviru konference potekal Poslovni zajtrk. Tema je bila odgovornost za planet – govora je tako bilo o podnebnih spremembah, razvoju planeta in varovanju okolja.

Gost panela je bil Robert Swan, prvi človek, ki je prehodil Severni in Južni pol. Tam sta bila tudi predsednik AmCham Slovenija in predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak ter prof. dr. Nina Gunde-Cimerman, vodja Katedre za molekularno genetiko in biologijo mikroorganizmov z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Dogodek je povezoval Gregor Skender, sopredsedujoči AmCham Komisiji za trajnostno rast.

Robert Swan
Robert Swan (Vir: AmCham Slovenia)

“Antarktika je edini prostor na svetu, ki je od nas vseh. Ko je Slovenija pristopila k Pogodbi o Antarktiki, se je zavezala k temu, da to tudi ostane,” je uvodoma dejal Robert Swan.

Sanje o tem, da bi Antarktiko enkrat dosegel, so se mu porodile že kot otroku. “Dosegli smo nekaj, kar so ljudje imeli za nemogoče. V glavnem sem to naredil, da bi lažje pristopil do deklet, a na poti sem se spremenil. Nasa nam je po našem pohodu povedala, da nas je ožgalo sonce skozi ozonsko luknjo. Takrat sem spoznal, da prihodnost našega planeta ni odgovornost nekoga drugega.”

“Ko sem dosegel tudi severni pol, me je Jacques Cousteau, moj pokrovitelj vprašal, kaj nameravam početi naslednjih 50 let. Tako sem se zavezal k novi misiji: zaščiti Antarktiko in naš planet,” je dodal.

“Vsako leto gremo na Antarktiko. Letos so tam izmerili najvišjo temperaturo kadarkoli. Kar tam vidimo, nam daje občutek nuje, da moramo nekaj storiti. Predstavljajte si, da ste zdaj stari 18 let. Izgubili ste leto in pol življenja, neprestano ste bombardirani z negativnimi novicami in poročili o požarih, poplavah in potresih. Naša misija je navdihniti mlade ljudi s pozitivnimi sporočili,” je poudaril. “Naslednji marec se znova odpravljamo na ekspedicijo na Antarktiko. Upam, da se nam bo pridružil kdo od vaših mladih.”

O poročilu Združenih narodov o podnebnih spremembah je Swan dejal, da upa, da bodo ljudje spoznali, da gre za preživetje. “Ljudje smo pri tem dobri, zato sem optimističen.”

Blaž Brodnjak
Blaž Brodnjak (Vir: AmCham Slovenia)

Blaž Brodnjak je poudaril, da se vse začne pri nas samih. “Ali ugašamo luči v hiši? Ali na avtocesti vozimo hitreje kot 120 kilometrov na uro? Jaz ne, že dve leti imam nastavljeno to kot maksimalno hitrost. Ne moremo govoriti o Antarktiki, če ne prvo pogledamo sebe. Ne grejmo stanovanj in hiš nad 20 stopinj Celzija, na primer. Drugim lahko predavaš samo, ko tudi sam tako živiš.”

“Znanstveniki se morajo naučiti, da je treba več govoriti z gospodarstvom. Tam je denar. Govorila sem o polarnih mikroorganizmih, ki bi jih lahko izkoristili v ribiški industriji. Pomembno je sodelovanje industrij, krožno gospodarstvo,” pa je dodala prof. dr. Nina Gunde-Cimerman.

Nina Gunde-Cimerman
Nina Gunde-Cimerman (Vir: AmCham Slovenia)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!