Najvišjo podporo evro uživa v Sloveniji

Evrski bankovci
Bor Slana/ Bobo

Javna podpora evru je močna in stabilna, kažejo podatki med oktobrom in novembrom opravljene raziskave Eurobarometer, ki jo je opravila Evropska komisija. Večina anketirancev (78 odstotkov) v evrskem območju namreč meni, da je evro dober za EU. Najvišja podpora je bila izražena v Sloveniji, kjer se je s trditvijo strinjalo 89 odstotkov vprašanih.

Raziskava je bila izvedena med približno 17.600 anketiranci iz 19 držav članic evrskega območja, rezultati pa kažejo na drugo najvišjo podporo evru od začetka letnih raziskovanj leta 2002, so pojasnili v predstavništvu Evropske komisije v Sloveniji. Da je evro pozitiven za njihovo državo, pa v državah z evrom meni 69 odstotkov anketirancev, medtem ko je v Sloveniji trditev podprlo 80 odstotkov anketiranih.

Anketiranci so močno podporo izrazili tudi evropskemu instrumentu za začasno podporo zmanjševanju tveganj za brezposelnost v izrednih razmerah (Sure). 82 odstotkov anketirancev evrskega območja ter 77 odstotkov anketiranih v Sloveniji se strinja, da je zagotavljanje posojil pomembno za pomoč državam članicam pri ohranjanju zaposlitve.

Podobno je 77 odstotkov anketirancev območja s skupno evropsko valuto in 80 odstotkov anketiranih Slovencev pozitivno ocenilo finančno podporo, ki jo zagotavlja mehanizem za okrevanje in odpornost, poznan po angleški okrajšavi RRF.

Odpravo evrskih kovancev za en in dva centa z obveznim zaokroževanjem končne vsote nakupov na najbližjih pet centov pa je podprlo 63 odstotkov anketiranih v Sloveniji ter 65 odstotkov v evrskem območju, je še dodalo predstavništvo.