Napovedi analitikov: Fed že drugič zapored brez dviga obrestne mere

Gospodarstvo 31. Okt 202307:55 1 komentar
ameriška centralna banka (Fed)
Foto: Joshua Roberts/REUTERS

Kot napovedujejo skoraj vsi ameriški analitiki, odbor za odprti trg ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed) drugič zapored ne bo spreminjal Fedove glavne obrestne mere, ki jo je pred septembrom v letu in pol dvignil enajstkrat.

Ameriška centralna banka Federal Reserve (Fed) začenja dvodnevno zasedanje svojega osrednjega organa denarne politike, odbora za odprti trg (FOMC). Po napovedih skoraj vseh ameriških analitikov FOMC drugič zapored ne bo spreminjal Fedove glavne obrestne mere, ki jo je pred septembrom v letu in pol dvignil enajstkrat.

Osrednja obrestna mera je tako trenutno na ravni med 5,25 in 5,50 odstotka.

Spreminjanja obrestne mere v novembru ne pričakujemo, vendar pa dobri podatki o zasebni porabi in vztrajanje inflacije napovedujejo možnost novega povišanja ključne v decembru, so pred zasedanjem sporočili analitiki Bank of America.

Fed sicer po tokratnem zasedanju FOMC ne bo objavila novih napovedi obetov glede gospodarske rasti, inflacije in brezposelnosti, kot je to storila septembra. Od takrat je bila rast BDP v tretjem trimesečju po prvi oceni boljša od napovedi, inflacija pa malce pod pričakovanji.

V tretjem četrtletju je bila gospodarska rast na letni kar 4,9-odstotna, Fed pa je septembra za celotno 2023 napovedal rast na ravni od 1,9 do 2,2 odstotka.

Ko gre za inflacijo, pri čemer Fed najbolj upošteva osnovno inflacijo brez cen energije in hrane, vezano na potrošniško porabo (PCE), pa bo dejanska številka morda nekoliko nižja od napovedi centralne banke, ki za letos ob koncu leta napoveduje inflacijo med 3,6 in 3,9 odstotka. Septembra je letna inflacija PCE z avgustovskih 3,8 odstotka nazadovala na 3,7 odstotka.

Vzdržno nazadovanje inflacije ob višanju obrestnih mer in rasti zahtevanih donosov na ameriške državne obveznice po napovedih analitikov govori v prid premoru pri višanju obrestnih mer, a ob nadaljevanju ugodnih gibanj bi se lahko decembra, kot omenjeno, FOMC vendarle odločil še za en dvig.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje