Nekdanji najbogatejši Slovenec v težavah, si je njegov rešitelj premislil?

Sandi Češko poskuša rešiti svoj imperij
Žiga Živulović jr./BOBO

Dva meseca po tem, ko je švicarsko podjetje Darka Horvata kupilo blagovne znamke Studia Moderna in je nekdaj najbogatejši Slovenec Sandi Češko nakazal, da bi mu Horvat lahko pomagal spraviti podjetje iz krize, se po poročanju Necenzurirano.si znova zapleta, saj naj bi Horvat izstopil iz zgodbe. Češko to zanika in pravi, da ni sprememb, priznava pa, da je skupina v težkem likvidnostnem položaju. Računi slovenske družbe so blokirani, zamujajo tudi plače za več kot 300 zaposlenih v Zagorju ob Savi.

Sandi Češko rešuje svoj trgovinski posel, ki je v hudih likvidnostnih težavah. “Finančne izzive imamo že leto in pol, jih rešujemo po najboljših močeh,” je danes v kratkem komentarju povedal za N1.

Krovna družba Studio Moderna Holding Investments, registrirana na Nizozemskem, ima na eni strani v lasti verigo odvisnih družb Studio Moderna v državah, v katerih podjetje posluje, na drugi pa švicarsko podjetje Top Shop International. To je ključno podjetje skupine, saj prek njega potekajo pogodbena razmerja z bankami in dobavitelji, do nedavnega je bil Top Shop tudi lastnik blagovnih znamk (Dormeo in ostale), ki jih trži skupina.

Švicarska družba je že od 17. aprila v prisilni poravnavi. Podjetje ima, kot kažejo podatki v švicarskem registru, štiri mesece časa za prestrukturiranje. Del teh prizadevanj je tudi aprila prodaja blagovnih znamk skupine, med katerimi so denimo Dormeo, Delimano, Rovus in Top Shop. Kupec je bilo švicarsko podjetje Dormeo AG v lasti Darka Horvata. Ta je po navedbah portala Necenzurirano.si za nakup odštel okoli štiri milijone evrov, ostal pa naj bi tudi dobavitelj družbam skupine Studio Moderna.

Ali bo prodaja tega premoženja zadostovala za rešitev težav švicarske družbe, ni jasno, kot zapisano, pa ima podjetje do sredine prihodnjega meseca čas za prestrukturiranje, ki poteka pod nadzorom dveh upraviteljev, imenovanih s strani sodišča.

Blokirani računi, dolg do zaposlenih …

Celotna skupina v lasti nizozemske družbe Studio Moderna Holding Investments, ki jo je Češko ponovno prevzel lani, ima po njegovih besedah danes še za 50 milijonov evrov neporavnanih obveznosti do dobaviteljev. Po ponovnem prevzemu je Češkovi ekipi sicer uspelo poravnati obveznosti do bank, a jim primanjkuje obratnega kapitala.

Slovenska veja Studia Moderna ima od sredine junija dalje blokirane vse tri transakcijske račune, odprte pri NLB, NKBM in SKB. Po poročanju Necenzurirano.si zagorsko podjetje, ki je imelo konec leta 2021 36 zaposlenih, še ni izplačalo plač za maj. Kako je s plačilom prispevkov in regresa, ni znano.

Predvsem pa jim primanjkuje obratnega kapitala za nabavo novih zalog izdelkov. Češko je aprila za Bloomberg Adria dejal, da jim bo Horvat pomagal tako, da bo Dormeo AG skupini Studio Moderna prodajal izdelke “pod ugodnimi pogoji”. Ali se je to tudi zgodilo, ni jasno. Necenzurirano poroča o Horvatovem umiku, Češko pa to zanika. Na vprašanje, ali Studiu Moderna grozi stečaj, je Češko za Bloomberg Adria sicer odgovoril, da “se še ne bo predal”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje