Nemci si lahko malo oddahnejo: po Severnem toku 1 pritekel plin

Gospodarstvo 21. Jul 202207:51 > 09:35 9 komentarjev
Ruski plin: Gazprom
REUTERS/Wojciech Kardas

Gazprom je v prvi uri ponovnega delovanja plinovoda Severni tok 1, ki je bil zadnjih deset dni ustavljen zaradi vzdrževalnih del, v Nemčijo poslal 21,5 gigavatne ure plina, kar je približno 30 odstotkov kapacitete plinovoda. Kasneje se je količina povečala na 40 odstotkov. To pomeni, da plin zdaj teče v enakih količinah kot pred začetkom del. Nemci pa bi vseeno lahko imeli težave pri izpolnjevanju cilja glede napolnjenosti plinskih skladišč. Trenutno so 65-odstotno napolnjena, cilj je 80 odstotkov do konca oktobra.

Nemci si lahko malo oddahnejo. Zadnje tedne so se pospešeno pripravljali na črn scenarij, po katerem po koncu vzdrževalnih del na plinovodu iz Rusije Severni tok 1 plin ne bi več pritekel. Danes je Gazprom ponovno začel pošiljati plin.

V prvi uri je priteklo 21,5 gigavatne ure, kar je približno 30 odstotkov polne kapacitete (70 gigavatnih ur). Šef nemškega regulatorja Bnetza Klaus Müller je že včeraj zvečer tvitnil, da je Gazprom za danes nominiral količine plina, ki pokrivajo okoli 30 odstotkov polnih kapacitet. Okoli 9. ure pa je Müller tvitnil, da so se količine povečale na 40 odstotkov kapacitet, kar je enako kot pred vzdrževalnimi deli.

Ali pritekajo vse naročene količine, za zdaj ni znano. Kot smo pisali, je Gazprom vsaj enemu večjemu kupcu iz Nemčije ta teden poslal obvestilo o prekinitvi dobav zaradi višje sile. Nekateri mediji so poročali, da sta bila med prejemniki dopisa dva največja nemška plinska trgovca, Uniper in RWE.

Kaj pomeni, če teče manj plina?

Trenutno Nemci prejemajo več plina, kot ga porabijo. A vsa Evropa si prizadeva, da bi do zime (in začetka ogrevalne sezone) čim bolj napolnila plinska skladišča, ki lahko pokrijejo petino letnih potreb Evrope. In v Nemčiji se je že po junijskem zmanjšanju kapacitet Gazpromovih dobav po Severnem toku 1 na 40 odstotkov polnjenje močno upočasnilo. V času vzdrževalnih del (zadnjih deset dni) pa se je dvakrat zgodilo celo, da je Nemčija za oskrbo odjemalcev črpala zaloge iz skladišč, kar pomeni, da se je delež napolnjenosti zmanjšal.

Z zmanjšanimi količinami iz Rusije bo evropska skladišča do zime težje napolniti do želenega deleža 80 odstotkov. Nemci izpad ruskega plina nadomeščajo predvsem z viri s severa in severozahoda. Plin namreč dobivajo še iz Norveške ter LNG- terminalov na Nizozemskem in v Belgiji, od koder skupno dobijo približno tri teravatne ure dnevno, že do konca leta naj bi aktivirali še več plavajočih LNG-terminalov v Nemčiji.

Gazprom je sicer prejšnji teden z ustavitvijo Severnega toka 1 močno zmanjšal tudi količine prek drugega, ukrajinskega plinovoda. Po tem poleg Nemčije plin teče še v Avstrijo, prek katere plin dobivamo tudi mi. Zmanjšane količine so precej upočasnile polnjenje avstrijskih skladišč, ki so 50-odstotno napolnjena. Ali in koliko zalog je v slovenskih skladiščih, ki morajo imeti po evropski uredbi do zime 150 milijonov kubičnih metrov zaloge, ni znano.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje