Nemčija načrtuje posebne tarife za elektriko v industriji

Gospodarstvo 07. Mar 202313:40 1 komentar
elektrika
Foto: PROFIMEDIA

Da bi spodbudila konkurenčnost in odgovorila na tuje subvencije, Nemčija načrtuje uvedbo posebne tarife za električno energijo v industriji. Podobne subvencije že zagotavljajo ZDA in Kitajska.

Nemčija načrtuje uvedbo posebne tarife za električno energijo v industriji v višini med 0,05 in 0,09 evra na kilovatno uro. S tem želi spodbuditi konkurenčnost in odgovoriti na subvencije, s katerimi gospodarstvu pomagajo ZDA in Kitajska, poroča bruseljski spletni portal Euractiv.

Elektrika je bila v Nemčiji vedno draga. Študija inštituta Fraunhofer Institute iz leta 2015 tako kaže, da je strošek za energijo za nemško podjetje v povprečju vsaj dvakratnik stroškov tekmecev konkurentov v ZDA in na Kitajskem.

Pri tem pa je električna energija bistvenega pomena za več zelenih tehnologij, denimo za proizvodnjo polisilicija, ki je bistveni del sončnih panelov.

Soočena z novo ameriško zakonodajo, ki zdaj med drugim zagotavlja subvencije za podjetja, ki uvajajo zelene tehnologije in poslujejo v ZDA, ter nizkimi cenami električne energije na Kitajskem, se Nemčija pripravlja na ukrepanje, piše Euractiv.

Prednosti naprav za obnovljivo energijo, ki proizvajajo elektriko po ceni od 0,05 do 0,09 evra na kilovatno uro, je treba prenesti na podjetja glede na geografske okoliščine, je menil nemški minister za gospodarstvo in podnebne ukrepe Robert Habeck.

Peking naj bi medtem cene električne energije za industrijo sončnih panelov ohranjal pri 0,07 evra za kilovatno uro. Podatki o cenah na Kitajskem so sicer redki.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje