V Mariboru si lahko obetajo nova stanovanja za mlade in starejše

Nepremičnine 26. Jan 202319:54
Maribor
Javni medobčinski stanovanjski sklad Maribor

V Mariboru si lahko obetajo nova stanovanja. Občinski svet je namreč potrdil odloka, ki omogočata gradnjo okoli 60 novih stanovanj za mlade in mlade družine na Taboru in okoli 60 oskrbovanih stanovanj na Pobrežju.

Mariborski mestni svetniki so v prvi obravnavi potrdili odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za gradnjo dveh blokov s stanovanji za mlade družine na Taboru ter objekta z oskrbovanimi stanovanji na Pobrežju. S tem se mestu obetajo stanovanja tako za mlade kot starejše.

V Dvoršakovi ulici, nedaleč od Trga revolucije, kjer sta bila nekoč center za socialno delo in banka, je predvidena gradnja dveh stanovanjskih blokov z okoli 60 stanovanji za mlade in mlade družine, investitor je Javni medobčinski stanovanjski sklad Maribor. Objekta sta načrtovana do višine treh oziroma pet nadstropij.

Maja Reichenberg Heričko iz občinskega urada za komunalo, promet in prostor je poudarila, da predvidena novogradnja ne bo nikjer presegala obstoječih gabaritov na tem območju, zajemala pa bo med drugim tudi zelene površine, skupnostne prostore in parkirna mesta za stanovalce pod zemljo.

Kot že pri nekaterih drugih gradbenih projektih v Mariboru je tudi v tem primeru nastala civilna iniciativa, ki ima pomisleke med drugim glede višine objekta in dodatne prometne obremenitve območja. Na občini poudarjajo, da načrt izpolnjuje vse zahteve za ta del mesta. Z gradnjo bodo po besedah župana Saše Arsenoviča začeli takoj, ko se bodo iz obstoječega objekta izselile zdravstvene ambulante, ki so jih nedavno umestili tja zaradi gradnje nove Zdravstvene postaje Magdalena.

Oskrbovana stanovanja pri Domu Danice Vogrinec na Pobrežju so investicija Nepremičninskega sklada Pokojninskega in invalidskega zavarovanja. Predvidenih je okoli 60 stanovanj. Mestni svetnik Gibanja Svoboda Marko Slavič, ki je direktor Doma Danice Vogrinec, je v razpravi povedal, da imajo že vzpostavljeno komunikacijo s ciljem zagotovitve najboljših rešitev za starejše v novem objektu.

Pomisleki, tudi pri okoliških prebivalcih, so bili glede ceste, a je Maja Reichenberg Heričko tudi v tem primeru zagotovila, da je v načrtih zadoščeno vsem predpisom.

Mestni svetniki so na današnji seji potrdili tudi odlok o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za gradnjo bloka s 14 stanovanji na Studencih, ki je zasebna investicija na območju, ki je trenutno nepozidano. Maja Reichenberg Heričko je odgovorila na nekatere pomisleke sosedov, pri čemer je poudarila, da nova gradnja ne bo preveč obremenila obstoječe ceste.

Mestni svetniki bi morali danes opraviti tudi prvo obravnavo občinskega proračuna za letošnje leto, a je župan na začetku seje umaknil to točko z dnevnega reda. Novo sejo na to temo je napovedal za 16. februar, za obdobje do takrat pa napovedal dodatna usklajevanja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.