Nesoglasja med SDS in NSi hromijo Luko; SDH Matozu: Nemudoma rešite situacijo

Gospodarstvo 27. Nov 202117:05 > 17:29 4 komentarji
Franci Matoz odvetnik
Žiga Živulovič jr./ BOBO

Luka Koper je zadnja dva tedna brez predsednika uprave, saj SDS ne odobrava izbranca NSi Boštjana Napasta. Predsednik uprave pa je po statutu nujen člen v vseh kombinacijah za zastopanje podjetja navzven, torej za podpisovanje vseh poslov s tretjimi osebami. Matozevi nadzorniki so zaplet poskusili rešiti s pravnim manevrom, a po mnenju nekaterih na neustrezen način. Da trenutna ureditev ni ustrezna, pritrjuje tudi Slovenski državni holding. "Pričakujemo, da se zadeva rešuje prednostno in da bo nemudoma rešena," pravijo v SDH.

Luka Koper je pred dvema tednoma ostala brez uprave. Ekipa Dimitrija Zadela je s 15. novembrom sporazumno odstopila.

Nadzorniki Luke Koper, ki jih vodi Franci Matoz, so 12. novembra, torej tri dni pred koncem mandata Zadelove uprave, imenovali le enega člana uprave. Na to mesto je prišel Robert Rožac, nekoč že zaposlen v Luki, nazadnje pa na ministrstvu za okolje in prostor Andreja Vizjaka.

Mesti predsednika in še enega člana uprave sta ostali nezasedeni, čeprav so bila imena kandidatov znana. Že pred to sejo je Necenzurirano.si poročal, da NSi, ki ji SDS zadnje čase prepušča nekatere pomembne položaje v energetiki, za vodenje Luke predlaga nekdanjega direktorja Geoplina Boštjana Napasta, ki pa nato ni bil imenovan.

Za preteklo sredo sklicana seja nadzornega sveta, na kateri naj bi zapolnili upravo, je bila preklicana. Tudi včerajšnja seja nadzornikov je bila le korespondenčna, v sporočilu za javnost po seji pa le predstavitev devetmesečnih poslovnih rezultatov.

Dimitrij Zadel
BOBO

Pred mesecem dni je iz Luke prišlo sporočilo, da sporazumno odstopa uprava Dimitrija Zadela, ki bi ji mandat sicer potekel decembra prihodnje leto. Kot je takrat dejal prvi nadzornik Luke Franci Matoz, je bil razlog v konceptualnih razlikah glede razvoja, češ da Luka po mnenju nadzornikov potrebuje “hitrejši razvoj in večji preboj”. Zadelova uprava je 15. novembra uradno odšla – z odpravninami v višini šestih plač.

Prazni stolčki in pravni manevri

Pri imenovanju Napasta za predsednika uprave naj bi po naših informacijah prišlo do nesoglasij med SDS in NSi. V stranki Janeza Janše naj bi mu zamerili pogosto menjavanje političnih strank. Nekoč je namreč veljal za kader SDS, potem SD, zdaj NSi.

Posledično je zdaj uprava le polovično zasedena. V njej sedita Rožac in delavski član uprave Vojko Rotar, ki pa ima omejena pooblastila. Rotar je trenutno tudi edini zakoniti zastopnik Luke, vpisan v sodni register.

Po statutu pa upravo zastopa predsednik uprave s članom uprave oziroma s prokuristom. Če predsednika uprave ni, Luka nima zastopnika. In to v času, ko je pred upravo pomembna naloga: sprejem poslovnega načrta za prihodnje leto.

Nadzorniki pod vodstvom Matoza so poskušali zaplet rešiti, tako da so Rožaca pooblastili za vršilca dolžnosti predsednika uprave in da zdaj podpisuje skupaj z Rotarjem kot članom uprave. V Luki Koper menijo, da je s tem družba operativna. “S statusno pravnega vidika ima družba dva polnopravna člana uprave, ki v razmerju do tretjih oseb nastopata kot zakonita zastopnika družbe.”

Luka Koper promet posel tovor kontejnerji
Žiga Živulović jr./BOBO

Luka Koper je v prvih devetih mesecih letos, ko je upravo še vodil Zadel, prihodke povečala za devet odstotkov (na 168,2 milijona evrov). Razlog je povečanje pretovora kontejnerskih enot in avtomobilov, krepila se je tudi večina drugih segmentov. Drugačno pa je bilo stanje pri tekočih tovorih, kjer je še vedno čutiti močan vpliv pandemije na povpraševanje po naftnih derivatih, ugotavljajo v družbi.

SDH: “Pričakujemo, da se zadeva rešuje prednostno”

A sogovornik blizu dogajanju, ki ne želi biti imenovan, opozarja, da o podaji pooblastila družba ni poročala na portalu Ljubljanske borze, s čimer Luka tvega kazen s strani borze in tudi postopek pri Agenciji za trg vrednostnih papirjev (ATVP) zaradi suma neenakomerne obveščenosti vseh delničarjev.

Da trenutna ureditev ni ustrezna, pritrjujejo tudi v Slovenskem državnem holdingu, ki ga vodi Janez Žlak. “Glede na to, da je družba o tem obveščena, pričakujemo, da se zadeva rešuje prednostno in da bo situacija z zastopniki nemudoma rešena,” so nam odgovorili in dodali, da je nadzorni svet “pristojen za imenovanje in odpoklic uprave in pri tem mora ravnati z vso dolžno skrbnostjo, za kar nosi polno odgovornost”.

Nadzorniki se sicer naslednjič sestanejo prihodnji petek, ko naj bi – če ne bo presenečenj – Napasta le potrdili.

Plaz menjav in začasnih vodstev

Koalicijske stranke, predvsem največja vladna stranka SDS in NSI, ki pokriva infrastrukturni resor, so v zadnjem času izvedle kar nekaj hitrih kadrovskih menjav, na vodilne položaje v energetskih podjetjih pa postavile začasne vodilne.

V začetku novembra so krivdno razrešili predsednika uprave Elektra Ljubljane Andreja Ribiča (mandat bi mu potekel marca prihodnje leto), podjetje zdaj kot vršilec dolžnosti vodi dosedanji finančni direktor Marjan Ravnikar.

Ob poteku mandata upravi Gen-I Roberta Goloba so državni nadzorniki tudi tu poskušali postaviti novo ekipo, a so naleteli na obrambni zid. Specifična lastniška struktura Golobu namreč omogoča vpliv v eni od dveh družbenic. Ko je upravi sredi novembra potekel mandat, so tako vodenje prevzeli pooblaščeni direktorji nižjih nivojev, medtem pa je v teku sodno imenovanje uprave. Sodišče bi lahko o začasni upravi odločilo ta teden.

Sredi novembra so nadzorniki razrešili tudi predsednika uprave Elektra Maribor Borisa Soviča, ki je sicer marca začel nov mandat. Vodenje je kot vršilec dolžnosti prevzel Jože Hebar, sicer predsednik nadzornega sveta.

Prihodnji teden bi lahko tudi v Dravskih elektrarnah Maribor (DeM) in Termoelektrarni Šoštanj (Teš) imenovali nova direktorja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje