Neuspešen prevzem kriptoborze bitcoin pognal na najnižjo vrednost po 2020

Gospodarstvo 10. Nov 202214:54 0 komentarjev
Binance FTX
PROFIMEDIA

Največja kriptomenjalnica Binance je odstopila od prevzema svojega konkurenta FTX, ki se je znašel v velikih finančnih težavah. Novica je slabo vplivala na vlagatelje, bitcoin pa je zdrsnil na najnižjo raven po novembru 2020.

Po velikih likvidnostnih težavah menjalnice kriptovalut FTX se je kot rešitelj pojavljalo podjetje Binance. Največja kriptomenjalnica je napovedala prevzem FTX, vendar je nato po skrbnem pregledu odstopila od prevzema, novica pa je negativno vplivala na vlagatelje in njihovo zaupanje.

Menjalnica FTX naj bi za rešitev pred stečajem potrebovala med osem in deset milijard evrov, podjetje Binance pa naj bi se iz posla umaknilo zaradi sumov, da je FTX kršil zakonodajo in da je pod drobnogledom ameriške agencije za trg vrednostnih papirjev.

“Naše upanje je bilo, da bomo lahko podprli stranke FTX pri zagotavljanju likvidnosti, vendar so težave zunaj našega nadzora ali možnosti pomoči,” so zapisali v kriptomenjalnici Binance za Wall Street Journal.

Bitcoin padel na 16.000 ameriških dolarjev

Za vlagatelje v kriptovalute je zadnja novica o ogromnih težavah ene največjih kriptomenjalnic še ena v vrsti slabih signalov v zadnjem letu. Vrednost celotnega trga se je skrčila na okrog 854 milijard evrov, vrednost najbolj znane kriptovalute bitcoin pa je zjutraj zdrsnila na 16.000 dolarjev (približno 16.000 evrov), kar je najnižja vrednost po novembru 2020. Od rekordne vrednosti malenkost pod 69.000 dolarjev (kar je bilo po takratnem preračunu okrog 60 tisoč evrov), ki jo je bitcoin dosegel lanskega novembra, je ta priljubljena kriptovaluta izgubila že več kot 70 odstotkov vrednosti. Na to je ob več propadlih zgodbah manjših kriptovalut in različnih prevarah menjalnic prispevalo tudi dvigovanje obrestnih mer centralnih bank.

Skupaj s padcem in težavami FTX pa je skoraj vse premoženje izgubil tudi njen ustanovitelj Sam Bankman-Fried. Njegovo premoženje je bilo še pred kratkim ocenjeno na okrog 15 milijard dolarjev (15,06 milijarde evrov), zdaj pa naj bi bil po neuradnih podatkih dolžan več kot 500 milijonov ameriških dolarjev (dobrih 493 milijonov evrov).

Težave FTX naj bi se začele z reševanjem družbe Alamede Research, ki jo ima prav tako Bankman-Fried, družba pa je imela veliko kapitala v kriptovaluti FFT, ki je izgubila skoraj vso vrednost. Bankman-Fried je sicer dolgo časa veljal za čudežnega dečka v kriptosvetu, njegova podjetja pa so kovala velike dobičke. Družil se je s slavnimi športniki, FTX pa je med drugim odštela 135 milijonov dolarjev za 19-letni najem imena dvorane NBA moštva Miami Heat. Njegov oglas so predvajali tudi med Super Bowlom.

Težave FTX bodo občutili tudi številni vlagatelji, ki bodo ostali brez velikega dela svojega vložka. Med večjimi so SoftBank, Sequoia Capital in več skladov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!